Cytrynowe mini - serniczki na dzień Św. Patryka



Składniki na spody 6 mini serniczków:
- 70g maślanych ciasteczek
- 20g stopionego masła lub margaryny
W garnuszku umieszczonym na ogniu lub w miseczce w mikrofalówce rozpuść masło lub margarynę. Wlej płynny tłuszcz do okruchów i zmiksuj aby okruchy były lekko wilgotne.
Do formy na muffiny wstaw 6 papilotek. Rozdziel okruchy równomiernie między te papilotki, będzie to około 1 kopiastej łyżki do każdej foremki. Następnie spodem łyżki ubij okruchy na dnie. Odstaw na czas przygotowania masy serowej.

- 200g zmielonego twarogu na sernik
- 1 mała cytryna
- 20g miękkiego masła lub margaryny
- 1 łyżka kaszy manny
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- zielony barwnik
- czekoladowe serduszka i czekoladowe ażurki do ozdoby
Zetrzyj skórkę z małej cytryny następnie wyciśnij sok.
Umieść twaróg, skórkę i sok z cytryny, masło, kaszę mannę, cukier puder, jajko oraz zielony barwnik w miseczce blendera i zmiksuj na gładką masę. Masa może być odrobinę płynna. Przelej masę do przygotowanych wcześniej papilotek wypełnionych już ciasteczkowym spodem. Rozdziel serową masę równomiernie pomiędzy wszystkie papilotki.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 - 30 minut.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do przestudzenia. Kiedy babeczki będą już letnie wyjmij z formy i postaw na talerzyku, paterze itp... do całkowitego wystudzenia.
Kiedy serniczki będą już zupełnie zimne połóż na wierzch każdej po trzy czekoladowe serduszka tak aby przypominały trzylistna koniczynkę a z czekoladowego ażurka wytnij odpowiednie kawałki na ogonki.

Smacznego :) Wydrukuj przepis