Cytrynowe mini - serniczki na dzień Św. Patryka

Zdjęcie - Cytrynowe mini - serniczki na dzień Św. Patryka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Już za kilka dni Irlandczycy będą obchodzić dzień Świętego Patryka - patrona Irlandii. W tym dniu przez miasta i miasteczka będą przechodzić kolorowe i radosne parady przecudnych przebierańców. Zarówno widzowie jak i uczestnicy parad będą mieć na sobie zielone ubrania lub przynajmniej ozdoby w tym kolorze. Zielony to narodowy kolor mieszkańców szmaragdowej wyspy a koniczyna kojarzona jest ze św. Patrykiem. W tym dniu nawet słynne irlandzkie piwo barwi się na zielono. Postanowiłam dołączyć się do świętowania. Upiekłam cytrynowe mini serniczki, do których dodałam zielonego barwnika i udekorowałam czekoladowymi koniczynkami.
Zdjęcie - Cytrynowe mini - serniczki na dzień Św. Patryka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przygotowanie mini serniczków należy zacząć od ciasteczkowego spodu.
Składniki na spody 6 mini serniczków:
  • 70g maślanych ciasteczek
  • 20g stopionego masła lub margaryny
Do misy blendera wrzuć ciasteczka i zmiksuj na drobne okruchy.
W garnuszku umieszczonym na ogniu lub w miseczce w mikrofalówce rozpuść masło lub margarynę. Wlej płynny tłuszcz do okruchów i zmiksuj aby okruchy były lekko wilgotne.
Do formy na muffiny wstaw 6 papilotek. Rozdziel okruchy równomiernie między te papilotki, będzie to około 1 kopiastej łyżki do każdej foremki. Następnie spodem łyżki ubij okruchy na dnie. Odstaw na czas przygotowania masy serowej.
Zdjęcie - Cytrynowe mini - serniczki na dzień Św. Patryka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 6 mini serniczków:
  • 200g zmielonego twarogu na sernik
  • 1 mała cytryna
  • 20g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • zielony barwnik
  • czekoladowe serduszka i czekoladowe ażurki do ozdoby
Rozgrzej piekarnik do 180C.

Zetrzyj skórkę z małej cytryny następnie wyciśnij sok.
Umieść twaróg, skórkę i sok z cytryny, masło, kaszę mannę, cukier puder, jajko oraz zielony barwnik w miseczce blendera i zmiksuj na gładką masę. Masa może być odrobinę płynna. Przelej masę do przygotowanych wcześniej papilotek wypełnionych już ciasteczkowym spodem. Rozdziel serową masę równomiernie pomiędzy wszystkie papilotki. Zdjęcie - Cytrynowe mini - serniczki na dzień Św. Patryka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 - 30 minut.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do przestudzenia. Kiedy babeczki będą już letnie wyjmij z formy i postaw na talerzyku, paterze itp... do całkowitego wystudzenia.
Kiedy serniczki będą już zupełnie zimne połóż na wierzch każdej po trzy czekoladowe serduszka tak aby przypominały trzylistna koniczynkę a z czekoladowego ażurka wytnij odpowiednie kawałki na ogonki. Zdjęcie - Cytrynowe mini - serniczki na dzień Św. Patryka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Happy St. Patrick's Day !
Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów

Podobne przepisy