Baba szafranowa
"Wiadomo, że jeśli idzie o baby drożdżowe to najlepiej udają się te oszczędne z małą ilością jaj i masła, ale one bardziej nadają się do niedzielnej kawy niż na wielkanocny stół. Jeżeli zatem złapaliśmy już trochę wprawy w pieczeniu ciast drożdżowych warto pokusić się o upieczenie na święta bardziej wyrafinowanego ciasta. Ja w tym roku postanowiłam zmierzyć się ze starym przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie, zawiera bowiem 13 żółtek i kostkę masła. Jeśli ktoś lubi może dodać też trochę bakalii : rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową. Z uwagi na dzieci, a w zasadzie jedno to młodsze zrezygnowałam z nich i zostawiłam tylko skórkę otartą z pomarańczy, która nadaje babie pięknego aromatu. Baba jak widać ślicznie wyrosła i ma ładny żółty kolor."
Baba szafranowa
(przepis własny)
Składniki:
okrągła forma z kominkiem o śr.22cm
12 żółtek
1 jajko
600g mąki
200g masła
150ml mleka
180g cukru
80g świeżych drożdży
50ml spirytusu
szczypta szafranu
skórka otarta z jednej pomarańczy
0,5 łyżeczki pasty z wanilii
szczypta soli
cukier puder do posypania
Rozkrusz w moździerzu nitki szafranu, przesyp do małego słoiczka i i zalej spirytusem. Szczelnie zakręć i odstaw, najlepiej na całą noc.
Wsyp do garnka cukier ( odsyp 1 łyżkę do przygotowania zaczynu) i szczyptę soli. Dodaj żółtka i jajko. Postaw na maleńkim płomyku gazu i podgrzewaj, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, aż masa zgęstnieje. Jej temperatura nie może przekroczyć 80°C, bo się zważy. Odstaw do przestudzenia.
Roztop w rondelku masło. Weź pędzelek i bardzo dokładnie wysmaruj nim formę do babki, nie zapominając o kominku. Oprósz mąką.
Przygotuj zaczyn. Podgrzej mleko żeby było letnie i wlej do misy miksera. Dodaj 100g przesianej mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj masę żółtkową, resztę mąki, szafran razem ze spirytusem, pastę z wanilii i skórkę otartą z pomarańczy, wcześniej wyszorowanej i sparzonej. Wyrób na gładkie jednolite ciasto. Wlej przestudzone masło (zostaw 4 łyżki do posmarowania upieczonej babki) i jeszcze raz wyrób ciasto. Ciasto w trakcie wyrabiania mikserem tworzy kulę i jest miękkie i plastyczne. Przełóż do przygotowanej formy, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni 3/4 formy wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C, a gdy jeszcze podrośnie , zwiększ temperaturę do 180°. Po 40 minutach sprawdź patyczkiem, czy jest już upieczone. Ostrożnie wyjmij z formy na kratę kuchenną, posmaruj roztopionym masłem i oprósz obficie cukrem pudrem.