Ptaszki z ciasta drożdżowego

Ptaszki z ciasta drożdżowego

Zdjęcie - Ptaszki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zima nie odpuszcza, więc ja na przekór wszystkiemu postanowiłam upiec takie oto wiosenne, drożdżowe ptaszki.. Pomysł na uformowanie ich podpatrzyłam już dawno temu na forum cincin, ale skorzystałam z własnego przepisu na ciasto. W smaku bułeczki przypominają chałkę o waniliowo-kardamonowym aromacie. Bardzo dobre, jednak w tym przypadku smak to sprawa drugorzędna. Takie ptaszki mogą być prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu i stanowić dodatek do zawartości koszyczka.
P.S. Tylko nie zapomnijcie o usunięciu goździków przed konsumpcją. Ja zanim zdążyłam uprzedzić swoje dzieci, to już widziałam po minach, że się spóźniłam ;-)
Zdjęcie - Ptaszki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ptaszki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (użyłam 450 g tortowej i 50 g chlebowej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych
- 50 g masła lub margaryny
- 250 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- goździki

Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać cukier, sól, cukier z wanilią i kardamonem oraz drożdże (można użyć zwykłych suszonych drożdży, ale wtedy trzeba je najpierw rozpuścić w odrobinie mleka). W przypadku świeżych drożdży należy przygotować wcześniej zaczyn - pokruszyć drożdże do miseczki, wymieszać z kilkoma łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia, po czym dodać do mąki.
Masło włożyć do pozostałego, ciepłego mleka, żeby zmiękło (nie musi być rozpuszczone) i także dodać do mąki. Wbić jajko, dokładnie wymieszać i wyrabiać przez około 10 minut , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mąki). Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i zagniatać przez 2 - 3 minuty. Podzielić na 16 równych kawałków i formować ptaszki.
Zdjęcie - Ptaszki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najpierw z każdej porcji ciasta utoczyć wałeczek o długości 20-25 cm.
Zdjęcie - Ptaszki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zrobić węzełek z jednej strony z krótszym "ogonkiem", a z drugiej z dłuższym.
Zdjęcie - Ptaszki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z krótszego uformować głowę z dzióbkiem, a dłuższy trochę rozpłaszczyć i ponacinać nożem tworząc ogon ptaszka. Zdjęcie - Ptaszki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Poukładać na lekko natłuszczonej blaszce i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Zdjęcie - Ptaszki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 210 st.C.
Żółtko wymieszać z wodą i posmarować wyrośnięte bułeczki. Piec 10-15 minut z termoobiegiem na złoty kolor. Po upieczeniu i wystygnięciu wkłuwać goździki w miejsce oczu.

Zdjęcie - Ptaszki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ptaszki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów