Muffinki keksowe (minikeksy)

Muffinki keksowe  (minikeksy)

"Dorwałam" w Lidlu kolorowe mieszanki keksowe (uprzedzając Wasze pytania: kwiatki i motylki są jadalne, ozdoby Oetkera, w Lidlu w tym tygodniu bardzo tanie!) i po prostu NIE MOGŁAM NIE UPIEC tych minikeksów...Miękkie, z mnóstwem kandyzowanych skórek - takie keksy na 1 kęs. Przepis stąd, zmiany moje.

Muffinki keksowe (minikeksy)

Składniki na 24 małe muffinki.

Składniki suche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru (biały lub brąz)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki mokre:

  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 160 ml oleju
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy

Bakalie:

  • 100 g rodzynek
  • 200 g (czyli 2 pudełeczka) kandyzowanych skórek do keksów

W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie mokre wlewamy do suchych i intensywnie mieszamy. Dosypujemy bakalie, wszystko łączymy w jednolitą masę (będzie dosyć gęsta) i przekładamy do foremek na muffinki (jeśli ktoś ma silikonowe, dobrze je najpierw posmarować olejem i posypać mąką, muffinki lepiej się "odklejają").

Muffinki pieczemy przez 20 minut w 190'C, a gdy ostygną, przystrajamy.

Zdjęcie - Muffinki keksowe  (minikeksy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki keksowe  (minikeksy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki keksowe  (minikeksy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów