Muffinki keksowe (minikeksy)
"Dorwałam" w Lidlu kolorowe mieszanki keksowe (uprzedzając Wasze pytania: kwiatki i motylki są jadalne, ozdoby Oetkera, w Lidlu w tym tygodniu bardzo tanie!) i po prostu NIE MOGŁAM NIE UPIEC tych minikeksów...Miękkie, z mnóstwem kandyzowanych skórek - takie keksy na 1 kęs. Przepis stąd, zmiany moje.
Muffinki keksowe (minikeksy)
Składniki na 24 małe muffinki.
Składniki suche:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru (biały lub brąz)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki mokre:
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 160 ml oleju
- 2 jajka
- aromat waniliowy
Bakalie:
- 100 g rodzynek
- 200 g (czyli 2 pudełeczka) kandyzowanych skórek do keksów
W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie mokre wlewamy do suchych i intensywnie mieszamy. Dosypujemy bakalie, wszystko łączymy w jednolitą masę (będzie dosyć gęsta) i przekładamy do foremek na muffinki (jeśli ktoś ma silikonowe, dobrze je najpierw posmarować olejem i posypać mąką, muffinki lepiej się "odklejają").
Muffinki pieczemy przez 20 minut w 190'C, a gdy ostygną, przystrajamy.