Sernik z tonką i malinami
W sobotę miałam gości i postanowiłam upiec jakieś ciasto, padło na sernik.
Na kruchym cieście, z dodatkiem magicznej tonki i konfiturą z malin -w sezonie napewno zastąpię ją świeżymi malinami.
Sernik był tak pyszny, że ani kawałeczek się dla mnie nie ostał, a sam M. zjadł tylko dwie małe porcje, więc wczoraj wieczorem upiekłam ponownie i podkręciłam go prażonymi płatkami migdałów.
Reszta pozostała bez zmian.
Jestem z niego bardzo zadowolona, jest prosty w wykonaniu, szybko się piecze i pięknie wygląda.
Tonka to takie cudne "fasolki", których zapach, aromat i smak są ... no właśnie,... dla mnie to wanilia, anyż, cynamon, goździk w oparach wędzonych śliwek....więcej możecie o niej poczytać przy okazji wpisu o konfiturze rumem i tonka pachnącej.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Na kruchym cieście, z dodatkiem magicznej tonki i konfiturą z malin -w sezonie napewno zastąpię ją świeżymi malinami.
Sernik był tak pyszny, że ani kawałeczek się dla mnie nie ostał, a sam M. zjadł tylko dwie małe porcje, więc wczoraj wieczorem upiekłam ponownie i podkręciłam go prażonymi płatkami migdałów.
Reszta pozostała bez zmian.
Jestem z niego bardzo zadowolona, jest prosty w wykonaniu, szybko się piecze i pięknie wygląda.
Tonka to takie cudne "fasolki", których zapach, aromat i smak są ... no właśnie,... dla mnie to wanilia, anyż, cynamon, goździk w oparach wędzonych śliwek....więcej możecie o niej poczytać przy okazji wpisu o konfiturze rumem i tonka pachnącej.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
- 3/4 szklanki mąki (szklanki o pojemności 250 ml)
- 0,5 szklanki cukru
- 50 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g sera na serniki - wiaderkowego
- 100 g śmietany 30% lub 36%
- 60 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 1/2 ziarenka tonki lub 1 laska waniliowa
- 4-5 łyżek konfitury z malin - użyłam tej
- 2 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
- z mąki, cukru, masła, jajka i proszku zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę
- formę wyłożyć papierem, piekarnik nagrzać do 160 stopni
- w misie miksera umieścić ser, śmietane, cukier i miksować na gładką mase około 5 minut
- po tym czasie dodawać jajka, jedno po drugim, ale każde miksować około 2-3 minut
- w miedzyczasie wyłożyć formę kuchym ciastem - nie będzie go za dużo, można tylko spod, ale to proponuję większą formę
- na sam koniec do masy zetrzeć pół ziarenka tonki lub dodać ziarenka z jednej laski waniliowej
- całość wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 160 stopniach
- po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 20 minut
- następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec ostatnie pół godziny
- wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach około pół godziny
- po tym czasie wyjąć na blat, ostudzic i wstawić do lodówki na całą noc (proszę się nie przejmować jak sernik popęka, u mnie się to wydarzyło, bo po pierwsze miałam mniejszą formę na tą ilość masy, a po drugie nie dodawałam ani mąki ani budyniu, jednak jak on ostygnie, idealnie się zwiąże, a górę można zawsze smacznie udekorować
- nastepnego dnia - podgrzewamy konfiturę z 1 łyżką wody, delikatnie odparować
- migdaly podprażyć na gorącej suchej patelni
- konfiturą polać wierzch sernika, posypać rant podprażonymi migdałami
- odstawić na chwilkę, żeby konfitura stężała i kroić ostrym nożem zanurzonym przed każdym kawałkiem we wrzątku
Smacznego;)