Babka z musem jabłkowym (bez jajek)
Gdy zabraknie z domu jajek, to wcale nie oznacza, że nie da się upiec ciasta. Ta babka jest tego najlepszym przykładem :) Wilgotna, miękka, z korzenną nutką - i do tego bardzo łatwa do zrobienia.
przepis znalazłam na blogu moje pasje
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 1,5 szklanki przecieru jabłkowego*
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki sody
- 20 g przyprawy do piernika
Masło stopić, dodać przecier jabłkowy, cukier, mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Formę babkową z kominkiem o średnicy 24 cm [u mnie 22 cm] wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45-50 minut [do suchego patyczka]. Upieczoną babkę ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
*użyłam domowych prażonych jabłek z cukrem i cynamonem