Babka z musem jabłkowym (bez jajek)

Babka z musem jabłkowym (bez jajek)

Gdy zabraknie z domu jajek, to wcale nie oznacza, że nie da się upiec ciasta. Ta babka jest tego najlepszym przykładem :) Wilgotna, miękka, z korzenną nutką - i do tego bardzo łatwa do zrobienia. 

przepis znalazłam na blogu moje pasje

 

Zdjęcie - Babka z musem jabłkowym (bez jajek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 1,5 szklanki przecieru jabłkowego*
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 20 g przyprawy do piernika

Masło stopić, dodać przecier jabłkowy, cukier, mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Formę babkową z kominkiem o średnicy 24 cm [u mnie 22 cm] wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45-50 minut [do suchego patyczka]. Upieczoną babkę ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem.

 

*użyłam domowych prażonych jabłek z cukrem i cynamonem

 

Zdjęcie - Babka z musem jabłkowym (bez jajek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Babka z musem jabłkowym (bez jajek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów