Eklerki migdałowe na Wielkanoc


Przysłowia, które mówią o miłości trwającej całe życie, z całą pewnością odnoszą się do... eklerek. Nasze uczucie do eklerek zrodziło się bowiem już w dzieciństwie, kiedy po niedzielnym spacerze wstępowaliśmy po nie do małej cukierni. Choć w czasie Świąt spacer jest jak najbardziej wskazany, obierzmy sobie inny cel, a eklerki zróbmy sami. Delikatność ciasta i zaskakujący smak migdałowego kremu czyni je godnym wielkanocnego stołu deserem, na który skuszą się nie tylko najmłodsi...


Zdjęcie - Eklerki migdałowe na Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eklerki migdałowe
Składniki:
100 ml pełnego mleka
150 ml wody
170 g mąki
110 g margaryny Palma z Kruszwicy
4 jaja

120 g płatków migdałowych
4 łyżki cukru
120 g śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
4 czubate łyżki cukru pudru

Porcje: 12
Czas: 60 minut

Wbrew pozorom ubicie śmietany jest nie lada sztuką! Najważniejszą kwestią jest temperatura śmietanki - ciepła czy letnia, przechowywana w temperaturze pokojowej nie ubije się. Eksperci podpowiadają, że śmietanę należy chłodzić nawet dobę przed ubijaniem. My podpowiadamy też, że dobrym pomysłem jest schowanie śmietanki na 10 minut przed ubijaniem w zamrażalniku, uważając jednak, by jej nie zamrozić. Warto schłodzić także misę od miksera oraz końcówki do ubijania.

W rondelku podgrzewamy wodę, mleko, margarynę oraz cukier, gotujemy na małym ogniu aż margaryna dokładnie się rozpuści. Zdejmujemy garnuszek z ognia i dosypujemy mąki, powoli mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy jajka, mieszamy - masa stanie się gładka, lekko klejąca. Ciasto przekładamy do szprycy, po czym wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia eklerki o wymiarach ok. 8x3 cm. Wsuwamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut. Teraz możemy przystąpić do przygotowania kremu! Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni z 4 łyżkami cukru aż lekko zbrązowieją, po czym mielimy je w młynku. Ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec wsypując 4 łyżki cukru pudru, dodajemy serek mascarpone i migdały. Jeśli ciasto już wystygło, przekrajamy je na pół. Krem przekładamy do szprycy, po czym wyciskamy go na połówkę eklerki, przykrywając drugą. Obsypujemy cukrem pudrem.


Zdjęcie - Eklerki migdałowe na Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Eklerki migdałowe na Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Eklerki migdałowe na Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl Powyższą recepturę oraz 9 innych naszych propozycji, dedykowanych wielkanocnemu świętowaniu, znajdziecie w e-booku "Wielkanocna książka kucharska", której mamy przyjemność być współautorami.
Bierzcie z tego wszyscy, dzielcie się i przygotowujcie się na Tą, najważniejszą niedzielę w roku :)

Książka dostępna jest do darmowego pobrania po kliknięciu w baner.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy