Wyszło naprawdę sympatyczne, szybkie ciastko, które w szybki sposób zaspokoiło chęć na coś słodkiego. Puszysta, miękka, wilgotna zebra, z dodatkiem kwaskowych jagód, była idealnym pomysłem na deser dwa dwojga.
Od dawna bylam ciekawa jak smakuje klasyk z Nowego Jorku,ktorym zachwyca sie caly swiat. Sernik bardzo prosty w przygotowaniuwilgotny,gesty,bardzo kremowy,rozplywajacy sie w ustach,dzieki pieczeniu w kapieli wodnej.
Ciasto łatwe , szybkie , niesamowicie smaczne i pięknie wyglądające! Absolutnie nie za słodkie , a wręcz orzeźwiające! Z całą pewnością zachwyci gości i domowników.
Dziś ostatni odcinek naszej niedzielnej imprezy. Ciasto na miodzie przełożone kremem budyniowym. Wszyscy myślą, że ciasto jest z orzechami, a orzechów tam nie ma wcale :) U nas w rodzinie od wielu dziesięcioleci.
Teraz zimą jest większe zapotrzebowanie na słodycze. Chętnie pieczemy ciasteczka, pijemy gorącą czekoladę. A co powiecie na gofry? Dostarczą odpowiednie nasycenie słodkimi smakami.
Nie przepadam za ciastami z masą, mimo to okazjonalnie pokusiłam się na ciasto z masą z mleka w proszku. Żeby nieco wyciszyć wyrzuty sumienia, użyłam mleka odtłuszczonego, a zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam mąką z pełnego przemiału.
Kupiłam żurawinę. Bez zastanowienia. Trzeba było coś z niej zrobić. Co? Właśnie…. co? Najtrudniej się zdecydować… a później to już jakoś idzie ;-) Padło na sernik z żurawiną na zimno…a co! Niby czemu serniki na zimno można robić tylko latem? Zimą takie serniki też smakują, szczególnie takie wyjątkowe jak ten żurawinowy! Wyszedł pyszny, aksamitny i lekko kwaskowy
Postanowiłam przygotować specjalną, świąteczną wersję sernika czekoladowego, tym razem będzie to sernik czekoladowy ze śliwkami. Pomyślałam, że dodam do niego suszone śliwki… bo czekolada i śliwki to duet idealny ;-) Ponieważ to wersja świąteczna to namoczyłam je w rumie… i jeszcze coś mnie podkusiło, żeby dodać mleko skondensowane…:)I to był dobry pomysł. Sernik czekoladowy wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i lekko mazisty. Dla mnie rewelacja :)!
Wierzch tortu smarujemy rozpuszczonym dżemem, układamy suszone owoce, następnie smarujemy je pozostałym dżemem żeby ładnie się błyszczały. Dekoracją świątecznego stołu niech będzie jedzenie!
Jest to bardzo prosty przepis na pyszny karmelowy sernik. Z wanilią oraz skórką cytrynową. Delikatny i lekki. Podałam go z sosem jagodowy z miodem. Sernik robi się szybko, jest to przepis dla każdego, kto lubi karmelowe smaki.
Dwie warstwy, puszystego, korzennego, nasączonego alkoholem i posmarowanego powidłami śliwkowymi piernika i dwie warstwy kremowego sernika. To połączenie idealne, czysta, smakowa i zapachowa kwintesencja świąt.
Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!