Ciasto mleczna kanapka
Nie przepadam za ciastami z masą, mimo to okazjonalnie pokusiłam się na ciasto z masą z mleka w proszku. Żeby nieco wyciszyć wyrzuty sumienia, użyłam mleka odtłuszczonego, a zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam mąką z pełnego przemiału. W ten sposób powstało mocno odchudzone, smaczne ciasto o smaku mlecznej kanapki. Przygotowując biszkopt z mąki pełnoziarnistej musimy pamiętać, że ciasto będzie mniej wilgotne i nieco cięższe, niż na zwykłej mące pszennej. Na zdjęciach ciasto jeszcze bez polewy. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga Moje Wypieki. Polecam dla dzieci i na święta :-)
Składniki na ciasto
- 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
- 3/4 szkl. cukru brązowego
- 1/2 szkl. mąki pszennej z pełnego przemiału typ 1850 lub mąki pszennej zwykłej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku ( jeżeli mleko jest granulowane, należy je zmielić na proszek )
- 200 g. masła w temp. pokojowej
- 100 g czekolady deserowej
- 70 g masła