Sernik nowojorski z owocami jagodowymi
Od dawna bylam ciekawa jak smakuje klasyk z Nowego Jorku,ktorym zachwyca sie caly swiat. Sernik bardzo prosty w przygotowaniuwilgotny,gesty,bardzo kremowy,rozplywajacy sie w ustach,dzieki pieczeniu w kapieli wodnej. Foremkę owinelam folia aluminiowa i ustawilam w wiekszym naczniu wypelnionym woda na wysokosc 2 cm.Ten sam efekt mozna uzyskac wstawiajac na dno piekarnika naczynie wypelnione goraca woda.
Sernik ,ktory na pewno bedzie smakowal kazdemu.Nie zachwyci jednak smakoszy liczacych kalorie,bo dodatek 2 kubkow 18 % smietany to spora dawka kalorii i tluszczu.Ja jednak pozostane przy moich serniczkach z dodatkiem mleka kokosowego ( zdrowszy profil tluszczowy) pieczonych bez kapieli wodnej,a rownie kremowych,wilgotnych i rozplywajacych sie w ustach.
Skladniki na spod ciasta:
200 g owsianych ciasteczek lub innych
70 g masla
Skladniki na mase serowa :
1000 g sera 3x mielonego
5 jajek
3 lyzki maczki ziemniaczanej
3 lyzki soku z cytryny
200 g kwasnej smietany
150 g cukru
Dodatkowo:
500-600 g swiezych owocow jagodowych
40 g cukru pudru
200 g kwasnej smietany
Wykonanie:
- piekarnik nastawic na 170°C.Ciasteczka razem z maslem zmiazdzyc .Forme wylozyc papierem do pieczenia,bok wysmarowac maslem.Mase ciasteczkowa wylozyc i zapiec w piekarniku przez 10 minut
- ostudic podpieczona mase ciasteczkowa na kratce kuchennej
- ser,jajka,smietane i maczke ziemniaczana i sok z cytryny wymieszac i wylac na podpieczony spod.Tortownice o srednicy 26 cm owinac dwoma pasami foli aluminiowej na krzyz i i ustawic w wiekszej formie wypelnionej goraca woda,tak by siegala na wysokosci 2 cm tortownicy.Sernik piec 45 minut
- smietane rozmieszac z cukrem pudrem.Wylac na sernik i piec dalsze 15 minut
- wyjac z piekarnika,cienkim nozem uwolnic rant sernika.studzic na kratce,nastepnie najlepiej przez noc w lodowce
- schlodzony sernik podawac z owocami jagodowymi
ZYCZE SMACZNEGO !
Zrodlo:Mit Liebe Das Genussmagazin EDEKA