Isaura

Ciasto to powstało na długo przed tym, nim do Polski dotarło amerykańskie brownie i jego serowa odmiana, czyli sernikobrownie. Jego nazwa pochodzi od imienia głównej bohaterki telenoweli „Niewolnica Isaura”, pierwszej brazylijskiej opery mydlanej emitowanej w Polsce od 1984 roku ;) Polacy oszaleli na punkcie tegoż serialu, a ciasto jest jednym z dowodów tej miłości (na pewno znacznie lepszym, niż nazywanie swojej córki „Isaura”, co też miewało ponoć miejsce...).
Jako fanka wszelkich serowych i czekoladowych ciast, uwielbiam także i isaurę. Jadłam ją niejeden raz, ale dopiero teraz upiekłam ją po raz pierwszy. W oryginalnym przepisie używa się zwykłego białego sera, który następnie mieli się w maszynce lub malakserze. Jako iż nie posiadam wyżej wymienionych urządzeń, użyłam mielonego twarogu z wiaderka, który jednak był trochę za rzadki i sprawił, że spód ciasta nieco mi zawilgł, co jednak wcale mi nie przeszkadzało :)

Zdjęcie - Isaura - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ISAURA
ciasto czekoladowe:
250g maki,
3 łyżki kakao,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
200g masła,
250g cukru,
4 jajka,
1 opakowanie cukru wanilinowego

masa serowa:
700g zmielonego twarogu,
4 jaja,
200g cukru,
100g miękkiego masła

+ wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania


Ciasto czekoladowe: masło umieścić w rondlu, dodać 5 łyżek wody, cukier, cukier wanilinowy i kakao. Postawić na małym ogniu i gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Lekko przestudzić, a gdy już nie będzie gorące, wymieszać z żółtkami. Odlać pół szklanki masy, a resztę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z ciastem.

Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, stopniowo dodawać jajka i twaróg.

Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30cm wyścielić papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto czekoladowe, a na nim masę serową. Łyżką zrobić kilka maźnięć na cieście.
Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż masa serowa z wierzchu zrobi się lekko złocista, a wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem czekoladowym.
Wystudzone ciasto polać odłożoną polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.


(przepis z bardzo starego numeru „Poradnika Domowego”)

Zdjęcie - Isaura - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z kremowym serkiem
2

Ciasto czekoladowe z kremowym…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Babka a la Oreo – przepis
11

Babka a la Oreo – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort piętrowy z kremem kokosowo - śmietankowym i malinami
4

Tort piętrowy z kremem kokosow…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Tort mascarpone, z białą i gorzką czekoladą
18

Tort mascarpone, z białą i gor…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Sernikobrownie
16

Sernikobrownie

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Dobry sernik cytrynowy
2

Dobry sernik cytrynowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
1

Ciasteczka owsiane z masłem or…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Serowe ciasteczka z powidłami i orzechami
2

Serowe ciasteczka z powidłami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Knedle z brzoskwiniami
1

Knedle z brzoskwiniami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tarta z gruszkami bez pieczenia
2

Tarta z gruszkami bez pieczeni…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Prosty przepis na karpia i dlaczego właśnie karpia ?

Prosty przepis na karpia i dla…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Orzechowiec na biszkopcie
4

Orzechowiec na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake