Gofry
Teraz zimą jest większe zapotrzebowanie na słodycze. Chętnie pieczemy ciasteczka, pijemy gorącą czekoladę. A co powiecie na gofry? Dostarczą odpowiednie nasycenie słodkimi smakami. Można podać je na śniadanie lub deser. Ciepły koc, kubek kakao i dziecko będzie was wychwalać pod niebiosa;-)) Gofry chyba zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami i morzem...A Wam?;-) Przepis zaczerpnięty od Asi na pyszne i chrupiące gofry.
Składniki, około 6-8 sztuk: • 1,5 szklanki mąki pszennej, • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, • szczypta soli, • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu, • 1 łyżka cukru waniliowego, • 2 jaja, • 0,5 szklanki oleju roślinnego, • 1 i 1/3 szklanki mleka,
Dodatki: bita śmietana, dżem, cukier puder, świeże owoce, bakalie
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać oddzielone żółtka, olej i mleko. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić z szczyptą soli na sztywna pianę, którą należy dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką. Nakładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę, można lekko ją przetrzeć papierem nasączonym olejem. Gofry piec około 3-5 minut. Po wystudzeniu jeść z dowolnymi i ulubionymi dodatkami.