Szarlotka z bitą śmietaną
Skoro akcja JEDZ JABŁKA nabrała takiego tempa, to i u mnie nie może zabraknąć jabłkowych przysmaków.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę / biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną.
Ciasto łatwe , szybkie , niesamowicie smaczne i pięknie wyglądające!
Absolutnie nie za słodkie , a wręcz orzeźwiające!
Z całą pewnością zachwyci gości i domowników.
Polecam!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
* jajko – 4 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA JABŁKOWA:
* jabłka – 1,2 kg
* galaretka owocowa np. cytrynowa – 1 op
* woda – 1/4 szkl
BITA ŚMIETANA:
* śmietana 36% – 200 ml
* galaretka brzoskwiniowa – 0,5 op
DODATKOWO:
Odrobina kakao do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Biała oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier i cały czas miksujemy.
Wlewamy żółtka , wsypujemy proszek do pieczenia przesiany z mąką.
Mieszamy do połączenia składników i wylewamy do tortownicy 23 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35 minut, studzimy.
MASA JABŁKOWA:
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Wkładamy do garnka, wlewamy wodę i prażymy aż powstanie gładka masa.
Po tym czasie ( ok. 20 minut ) wsypujemy galaretkę i cały czas mieszając gotujemy ok. 5 minut.
Odstawiamy do całkowitego! ostygnięcia i tężenia.
CAŁOŚĆ:
Na wystudzony biszkopt przelewamy naszą masę jabłkową, wygładzamy, wkładamy do lodówki.
BITA ŚMIETANA:
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/3 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę.
Miksujemy do całkowitego połączenia składników a następnie wykładamy na schłodzone ciasto.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem dekorujemy odrobiną kakao albo startej czekolady.
Smacznego!