Sernik czekoladowy ze śliwkami
Postanowiłam przygotować specjalną, świąteczną wersję sernika czekoladowego, tym razem będzie to sernik czekoladowy ze śliwkami. Pomyślałam, że dodam do niego suszone śliwki… bo czekolada i śliwki to duet idealny ;-) Ponieważ to wersja świąteczna to namoczyłam je w rumie… i jeszcze coś mnie podkusiło, żeby dodać mleko skondensowane…:)I to był dobry pomysł. Sernik czekoladowy wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i lekko mazisty. Dla mnie rewelacja :)! Zapraszam na świąteczny sernik czekoladowy ze śliwkami, możecie też podejrzeć inne przepisy na serniki dostępne na naszym blogu :-)
Świąteczny sernik czekoladowy ze śliwkamiSkładniki:
Spód
- 400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych)
- 150 g rozpuszczonego masła
Masa: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
- 1000 g serka kremowego (serek Philadelphia lub serek Ulubiony z Wielunia lub Turek Świeży Naturalny lub serek kremowy Piątnicy lub serek kanapkowy z Biedronki lub serek kanapkowy Pilos z Lidla )
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 175 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g suszonych śliwek
- 150 g rumu/ lub wody
1. Ciasteczka rozkruszyć na drobne okruszki i połączyć z jeszcze ciepłym, rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26 cm. Wyrównać i docisnąć masę i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.
2. Śliwki namoczyć-najlepiej dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej- w rumie lub w wodzie. Następnie namoczone śliwki podgrzewać, w małym rondelku razem z rumem/wodą, na małym ogniu kilka minut, aż się lekko podgrzeją. Jeszcze ciepłe dobrze zmiksować. Przestudzić.
3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze zmiksowanymi śliwkami.
4. Do miski włożyć zmiksowane śliwki z czekoladą, serek kremowy, mleko skondensowane, jajka, śmietanę mąkę ziemniaczaną, cynamon, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową…
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF