Szarlotka na kruchym cieście
Ta cudowna szarlotka jest jedną z najlepszych szarlotek jakie robiłam i jadłam. Kruche, fantastyczne ciasto na spodzie, jabłka z dużą ilością cynamonu, delikatna pianka bezowa oraz kruchy, chrupki wierzch. Całość po prostu znakomita!
Przepis Bajaderki znaleziony na blogu Bake & Taste. Z miłą chęcią wpisem dołączam do Korzennego Tygodnia Ptasi.
Składniki na ciasto:
*4 szklanki maki
*łyżeczka proszku do pieczenia
*szklanka cukru pudru
*1 i 1/2 kostki masła
*6 dużych żółtek
*2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Składniki na nadzienie:
*8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrojonych na półplasterki - ja użyłam dwa słoiki domowej roboty musu jabłkowego mojej mamy
*1/4 szklanki wody
*1 szklanka cukru
*2 łyżeczki cynamonu (dałam więcej, bo lubię)
*2 łyżki maki ziemniaczanej
*3 łyżki soku z cytryny
Pianka
*6 białek
*1/2 szklanki cukru
*1 budyń (proszek)
*3 łyżki tartej bułki
*ewentualnie cukier puder do posypania
Wykonanie: Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). Nadzienie: Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Użyłam domowej roboty musu jabłkowego, dodając do niego cynamon i trochę cukru. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta (2/3). Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Pianka: Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera. Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3). Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)