Bakaliowy tort z kremem mascarpone i glazurowanymi owocami
Kiedy z samochodowego radia, do mych zmarzniętych od grudniowego mrozu uszu, zaczynają dobiegać świąteczne dźwięki wiem, że już wkrótce dom wypełni się zapachem pieczonego drożdżowca z makiem, cynamonowych ciasteczek, korzennych pierników oraz pomarańczy i goździków. Życzą Wam aby magia Świąt nie opuszczała Waszych domów, a serca wypełniły się dziecięcą radością bo.........."kto wie czy za rogiem nie stoją Anioł z Bogiem I warto mieć marzenia
Doczekać ich spełnienia
Kto wie czy za rogiem nie stoją Anioł z Bogiem
Nie obserwują zdarzeń
I nie spełniają marzeń" (A.M. Jopek)
Jeśli jeszcze jakimś cudem nie ustaliliście menu na nadchodzący, świąteczny czas to gorąco zapraszam do pobrania darmowego e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portaluhttps://zpierwszegotloczenia.pl/ .
Składniki na tortownice o śr 25 cm Czas przygotowania: 40 min + 8 h nasączanie + 2 h pieczenie
Ciasto:
350 g suszonych śliwek
200 g rodzynek
200 g suszonej żurawiny
200 g suszonych wiśni
200 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
100 g orzechów laskowych
150 ml ciemnego rumu
3 łyżeczki esencji waniliowej
250 g mąki pszennej
5 jajek
400 g brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
230 g margaryny Palma maślany smak
Krem mascarpone:
500 g sera mascarpone
2 jajka
1/2 łyżeczki wody różanej
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cream of tartar*
3 łyżki płynnego miodu
szczypta soli *
(winian potasu, ,można go zastąpić 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny)
Glazurowane owoce:
400 g mieszanych, suszonych owoców (mango, papaja, ananas, kandyzowane wiśnie itp)
50 g orzechów pekan
100 g dżemu brzoskwiniowego
Przygotowanie: 1.
Ciasto - wszystkie suszone owoce mielimy w malakserze na mniejsze kawałki, mieszamy z orzechami, 60 g brązowego cukru, esencją waniliową i rumem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do nasączenia na całą noc
2. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, tortownicę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia
3. Nasączone owoce przekładamy na patelnię, dolewamy 250 ml zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i mieszając gotujemy ok 10 minut aż owoce zmiękną, odstawiamy do wystygnięcia
4. Margarynę i pozostały cukier brązowy miksujemy mikserem na puszysty krem, dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu
5. Mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawami
6. Do masy dodajemy przestudzone owoce, mieszamy, łączymy z mąką z przyprawami, przekładamy ciasto do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 2 godziny, patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy, odstawiamy ciasto w wystudzenia
7. Krem - mascarpone ubijamy lekko mikserem, do szerokiego garnka nalewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień, na garnku stawiamy żaroodporną miskę, nie może ona odtykać wody, do miski dodajemy 2 białka, szczyptę soli, cream of tartar lub sok z cytryny, odrobinę wody oraz miód, całość ubijamy mikserem na pianą o łagodnych wierzchołkach, dodajemy esencję waniliową i wodę różaną, następnie delikatnie łączymy pianę z mascarpone
8. Za pomocą długiego noże przekrawamy zimne ciasto na 3 blaty, przekładamy kremem
9. Glazurowane owoce - dżem podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody, kiedy nabierze płynnej konsystencji odstawiamy z ognia 10. Wierzch tortu smarujemy rozpuszczonym dżemem, układamy suszone owoce, następnie smarujemy je pozostałym dżemem żeby ładnie się błyszczały
Dekoracją świątecznego stołu niech będzie jedzenie!