Biszkopt, gruba warstwa delikatnego kremu kokosowego, dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu, a całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Mmm... można się rozpłynąć :-) Szczerze polecam i to nie jako ciasto "kryzysowe", ale na największe uroczystości.
Ten bochenek ma naprawdę idealną miękkość i skórkę. Ponadto dynia nadaje mu świetnego, pomarańczowego koloru. Wygląda niczym jesienne liście:) A mi kromka posłuży jutro do pysznej kanapki, jak zwykle słodki chleb najlepiej pasuje mi do wytrawnych dodatków.
Dobry chleb polega na tym, że gdy popuka się palcem wskazującym pod jego spodem to wyda „głuchy dźwięk”, a gdy zgniecie się skórkę kromki powinna ona wrócić do swojego pierwotnego kształtu. Taki właśnie jest domowy chleb tostowy z ziarnami i jeśli zrobicie z niego grzanki to przekonacie się o tym, że naprawdę smakuje jak powinien. Jest tylko zdrowszy od tego kupnego i bardziej zwarty.
Na pewno kilka osób się zdziwi patrząc na to zdjęcie, że zostało nazwane chałką. Urokiem chałek jest bowiem piękny warkocz. W przypadku mojego wypieku, zachowałam proporcje jak przy chałce, ale ze względu na fakt, że maszyna pracuje za nas, nie została ona uformowana w warkocz i wygląda jak słodki chlebek.
Na ten dzień wybrałam przepis na chleb znaleziony na jednej z niemieckich stron. Pszenno-żytni na maślance z dodatkiem nasion i kaszy bulgur. Chleb jest pyszny - w smaku przypomina chleb na zakwasie, a chrupiąca skórka jest po prostu rewelacyjna. Piętka i masło lub jak w moim przypadku pesto... Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaku...
Mus jabłkowy doda naszym bułeczkom „zdrowia”, bo jak pewnie wszyscy wiedzą, jabłka to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych. Nie bez powodu istnieje powiedzenie „One apple a day keeps doctors away” (jedno jabłko dziennie trzyma lekarzy z dala).
Na warsztatach (...) poświęconych deserom przygotowaliśmy bardzo dobre tiramisu, sernik z białą czekoladą, pyszne naleśniki Suzette, makowiec, doskonały krem brûlée, zabaglione z owocami, bezę Pavlovej, szarlotkę i smaczny karmelowy flan. Oto niektóre przepisy
Nazwa tortu nie pochodzi od miasta, a od nazwy moskiewskiej restauracji. Tort jest bardzo smaczny, delikatnie czekoladowy, z masą będącą połączeniem masła i mleka skondensowanego. Dopełnienie stanowi glazura z konfitury morelowej.
Jest to jeden z przepisów (...) zapisany jako konieczny do zrobienia. Prawdę mówiąc zachwyciła mnie idea, przepis zapisałam i zapomniałam o nim. Na szczęście przypomniało mi się, że miałam zrobić na obiad pysznego, soczystego kurczaka.
Ciasto wyszło bardzo smaczne. Okruchy na wierzchu tak dobre, że wyjadałam je zaraz po upieczeniu i bałam się, że nie zostanie ich wystarczająco dużo do posypania ciasta :)
Jesienna wersja Pani Walewskiej z orzechami i powidłami jest zdecydowanie mniej słodka od oryginalnej, ale zapewniam równie pyszna. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Na co tu czekać? Idziemy łupać orzechy.
Chlebek kukurydziany zawsze nieodłącznie kojarzył mi się ze Stanami Zjednoczonymi, gdyż w wieli czytanych przeze mnie książkach z tamtego rejonu bohaterowie ciągle się nim zajadali. Ja w tym czasie zastanawiałam się, jak on smakuje.
Ja, ostatnio postawiłam na indyka. Duży kawałek fileta zamarynowałam w ulubionych ziołach i upiekłam w rękwie. Na świeżo, plastry mięsa podałam do risotto, a to co zostało posłużyło jako wędlina na kanapki w ciągu tygodnia.