Razowe bułeczki z musem jabłkowym

Razowe bułeczki z musem jabłkowym

Zdjęcie - Razowe bułeczki z musem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na samym początku istnienia strony stworzyłam chleb pszenny razowy z musem jabłkowym. Zapamiętałam jak bardzo przypadł mi do gustu i od jakiegoś czasu tęsknie za jego smakiem. Żeby się jednak nie powtarzać, tym razem postanowiłam zamienić go na bułeczki. Dodatek musu jabłkowego nie zawiódł mnie po raz kolejny.

Zdjęcie - Razowe bułeczki z musem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mus jabłkowy doda naszym bułeczkom „zdrowia”, bo jak pewnie wszyscy wiedzą, jabłka to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych. Nie bez powodu istnieje powiedzenie „One apple a day keeps doctors away” (jedno jabłko dziennie trzyma lekarzy z dala).

Zdjęcie - Razowe bułeczki z musem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poza oczywistymi walorami odżywczymi, mus jabłkowy dodaje pieczywu naturalnej słodyczy. Na pewno będę stosować ten zabieg częściej.

Razowe bułeczki z musem jabłkowym Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 35 mins Porcje: 6 Składniki
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jabłka
  • ok. 50 ml ciepłej wody
Przygotowanie
  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Do garnka wlej ok. 1 cm wysokości wody i wrzuć jabłka. Gotuj aż się rozgotują i stworzą mus. Ostudź.
  2. W misce połącz ze sobą mąki, drożdże, sól i cukier. Dodaj mus jabłkowy i zacznij zagniatać ciasto.
  3. Powoli zacznij dolewać wodę, aż ciasto osiągnie odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Zgniataj dodatkowo intensywnie przez 5 minut.
  4. Uformuj z ciasta kule, wsadź do miski i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny, przykryj materiałową szmatką.
  5. Po wyrośnięciu ciasta uformuj z niego rulon, pokrój na 6 równych kawałków i z każdego uformuj bułeczkę. Uformowane bułeczki ułóż n nieprzywierającej blaszce/ zwykłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 45 minut w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika). Blachę przykryj materiałową szmatką.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wsadź bułeczki i piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją i po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  9. Odstaw do ostygnięcia.
2.2.8

Kategorie przepisów