Razowe bułeczki z musem jabłkowym
Na samym początku istnienia strony stworzyłam chleb pszenny razowy z musem jabłkowym. Zapamiętałam jak bardzo przypadł mi do gustu i od jakiegoś czasu tęsknie za jego smakiem. Żeby się jednak nie powtarzać, tym razem postanowiłam zamienić go na bułeczki. Dodatek musu jabłkowego nie zawiódł mnie po raz kolejny.
Mus jabłkowy doda naszym bułeczkom „zdrowia”, bo jak pewnie wszyscy wiedzą, jabłka to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych. Nie bez powodu istnieje powiedzenie „One apple a day keeps doctors away” (jedno jabłko dziennie trzyma lekarzy z dala).
Poza oczywistymi walorami odżywczymi, mus jabłkowy dodaje pieczywu naturalnej słodyczy. Na pewno będę stosować ten zabieg częściej.
Razowe bułeczki z musem jabłkowym Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 35 mins Porcje: 6 Składniki- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jabłka
- ok. 50 ml ciepłej wody
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Do garnka wlej ok. 1 cm wysokości wody i wrzuć jabłka. Gotuj aż się rozgotują i stworzą mus. Ostudź.
- W misce połącz ze sobą mąki, drożdże, sól i cukier. Dodaj mus jabłkowy i zacznij zagniatać ciasto.
- Powoli zacznij dolewać wodę, aż ciasto osiągnie odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Zgniataj dodatkowo intensywnie przez 5 minut.
- Uformuj z ciasta kule, wsadź do miski i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny, przykryj materiałową szmatką.
- Po wyrośnięciu ciasta uformuj z niego rulon, pokrój na 6 równych kawałków i z każdego uformuj bułeczkę. Uformowane bułeczki ułóż n nieprzywierającej blaszce/ zwykłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 45 minut w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika). Blachę przykryj materiałową szmatką.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wsadź bułeczki i piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją i po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
- Odstaw do ostygnięcia.