Kurczak vinaigrette

Kurczak vinaigrette

Jest to jeden z przepisów pochodzących z bloga Filozofia Smaku zapisany jako konieczny do zrobienia. Prawdę mówiąc zachwyciła mnie idea, przepis zapisałam i zapomniałam o nim. Na szczęście przypomniało mi się, że miałam zrobić na obiad pysznego, soczystego kurczaka. Niestety nie byłam tak cierpliwa jak Malwina. Mój filet marynował się tylko 1 dobę.

Spróbujcie koniecznie. Pomysł tak prosty, że aż sama nigdy bym na niego nie wpadła.


Zdjęcie - Kurczak vinaigrette - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki: (3-4 porcje)

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego (użyłam z białego wina)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • sól


do podania:

  • kilka liści sałaty
  • 50 g ryżu brązowego na osobę

Zdjęcie - Kurczak vinaigrette - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I co dalej?:

Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą. Piersi z kurczaka umyj, osusz i odkrój nieciekawe elementy. Każdy kawałek mięsa przetnij ukośnie na pół. Tak przygotowane kawałki filetu przełóż do marynaty. Dokładnie natrzyj nią kurczaka. Całość zabezpiecz folią spożywczą i marynuj 1-2 dni. Przechowuj w lodówce. Po tym czasie usmaż pierś z kurczaka na patelni grillowej, grillu elektrycznym bądź klasycznym. Podawaj z brązowym ryżem i kilkoma kiściami sałaty.



Kategorie przepisów