Sernik z makiem i jabłkami
przepis:
50 dag sera (kubek twarogu śmietankowego Président)
15-20 dag masy makowej Helio
3-4 małe jabłka
5 jajek
1 paczka cukru waniliowego
3 łyżki kaszy manny
15 dag cukru pudru
szczypta soli
10 dag masła
Masło, cukier waniliowy, sól i cukier puder utrzeć na masę.
Ucierając dalej dodać ser, a następnie jajka i na koniec kaszę mannę.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki.
Tortownicę (24 cm ø) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać, rozłożyć cząstki jabłek i kleksy z masy makowej.
Piec w piekarniku w temp. 170º C 60-70 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim sernik do ostygnięcia.
Sernik ozdobić białą czekoladą i cukrem perłowym.