Chleb pszenno - żytni na maślance na World Bread Day
Dzisiaj czyli 16 października jest Światowy Dzień Chleba! Jedna z blogerek - Zorra już siódmy raz "organizuje"wspólne, światowe pieczenie chleba. Ja dowiedziałam się o nim z bloga Basi - u niej znajdziecie też informacje w języku polskim jak przyłączyć się do akcji.
Na ten dzień wybrałam przepis na chleb znaleziony na jednej z niemieckich stron. Pszenno-żytni na maślance z dodatkiem nasion i kaszy bulgur.
Chleb jest pyszny - w smaku przypomina chleb na zakwasie, a chrupiąca skórka jest po prostu rewelacyjna. Piętka i masło lub jak w moim przypadku pesto... Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaku...
Do wieczora jeszcze trochę czasu i każdy zdąży upiec swój chleb.
SKŁADNIKI:
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej formy. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 220 ° C przez 60 minut.
Na ten dzień wybrałam przepis na chleb znaleziony na jednej z niemieckich stron. Pszenno-żytni na maślance z dodatkiem nasion i kaszy bulgur.
Chleb jest pyszny - w smaku przypomina chleb na zakwasie, a chrupiąca skórka jest po prostu rewelacyjna. Piętka i masło lub jak w moim przypadku pesto... Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaku...
Do wieczora jeszcze trochę czasu i każdy zdąży upiec swój chleb.
SKŁADNIKI:
- 500 ml maślanki
- 5 łyżek wody
- 250 g żytniej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu
- 5 łyżek nasion słonecznika
- 5 łyżek drobnej kaszy bulgur
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 30 g drożdży
- olej i mąka do formy
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej formy. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 220 ° C przez 60 minut.