Tort Praga
Dzień pod znakiem tortu, życzeń i uśmiechów. I nie są to jeszcze urodziny bloga, a moje ;-). Dziękuję wszystkim serdecznie za życzenia i zapraszam na kawałek tortu urodzinowego. Zdecydowałam się zrobić tort czekoladowy Praga. Co zaskakujące nazwa tortu nie pochodzi od miasta, a od nazwy moskiewskiej restauracji. Tort jest bardzo smaczny, delikatnie czekoladowy, z masą będącą połączeniem masła i mleka skondensowanego. Dopełnienie stanowi glazura z konfitury morelowej.
Przepis znalazłam u Dorotuś.
Składniki na ciasto:
*6 jajek
*150 g drobnego cukru do wypieków
*115 g mąki pszennej
*25 g kakao
*40 g masła, roztopionego i wystudzonego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.
Białka oddzielić od żółek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 3 równe części.
Maślany krem kakaowy:
*1 żółtko
*20 ml wody
*120 g mleka skondensowanego słodzonego
*200 g masła
*10 g kakao, przesianego
*1 opakowanie cukru waniliowego (8g- dałam domowy cukier z prawdziwą wanilią, można dać nasionka z 1 laski wanilii)
W kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą) umieścić w miseczce żółtko wymieszane z wodą i mlekiem skondensowanym. Mieszać cały czas, podgrzewając, do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło utrzeć mikserem z cukrem wanilinowym. Łyżka po łyżce dodawać wystudzoną masę, cały czas miksując. Dodać kakao i zmiksować.
Na glazurę:
*55 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej, przetartej przez sitko
Polewa czekoladowa:
*60 g gorzkiej czekolady
*60 g masła
Masło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia.
Wykonanie
Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu maślanego, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Następnie wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta.
Wierzch i boki posmarować cienką warstwą konfitury. Wierzch i boki tortu oblać gęstniejącą polewą. Całość schłodzić.
Smacznego :)
*1 łyżka - 15 ml wody