Chlebek kukurydziany
Chlebek kukurydziany zawsze nieodłącznie kojarzył mi się ze Stanami Zjednoczonymi, gdyż w wieli czytanych przeze mnie książkach z tamtego rejonu bohaterowie ciągle się nim zajadali. Ja w tym czasie zastanawiałam się, jak on smakuje. Jakiś czas temu było mi dane go posmakować w wersji wytrawnej, chociaż z pewnością niedługo wypróbuję też wersję słodką.
Wykonanie jest bardzo proste, nie wymaga leżakowania, ze względu na brak drożdży (chlebek rośnie na proszku do pieczenia), a kolor po prostu poraża
Chlebek kukurydziany
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki soli
- 150 g mąki pszennej
- 130 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 180 g jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Roztop masło i odłóż do ostygnięcia.
2. W dwóch oddzielnych miseczkach rozdziel żółtka i białka. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną masę. W dużej misce pomieszaj mąki, proszek do pieczenia, cukier i kurkumę. Dodaj do nich żółtka i zacznij miksować. Powoli dodaj wystudzone masło i dalej miksuj. Dodaj jogurt i mleko cały czas miksując. Gdy masa jest jednolita, dodaj ubite białka i wmieszaj je łyżką (nie miksuj, aby nie opadły).
3. Przygotuj długą prostokątną formę (ok. 25 cm). Namocz papier do pieczenia i wyłóż nim formę. Wlej masę, wyrównaj i piecz przez ok. 30 minut, do suchego patyczka (wykałaczkę wkładamy w chleb i jeśli nie przykleiły się do niej kawałki chleba, oznacza to, że jest gotowy; jeśli się przykleiły, należy go dodatkowo dopiec).
Śliwka