Robię teraz częściej muffinki do szkoły.Miałam ochotę na coś nowego.Przepis Ani bardzo mi się spodobał - muffinki wilgotne, pachnące i lekko szczypiące w język :)
I znowu wszystko przez ten kokos , bo chociaż lubię tradycyjnego murzynka , to raczej bym się na niego w najbliższym czasie nie skusiła , ale , że z kokosem , to po prostu musiałam spróbować. Pomysł na niego podpatrzyłam na blogu Ilonkowo , jednak samo ciasto zrobiłam według własnego przepisu. Wiedziałam , że smak mnie nie zawiedzie , najwyżej wizualnie mogło być coś nie tak... No właśnie , jak zwykle nierówno podzieliłam ciasto (na górze dałam go mniej) , ale kto by się tym przejmował , ważne , że wyszło smaczne :-)
Jest tak ciepło, że nie chce się nawet włączać piekarnika. Jednak chęć na słodkie moi mężczyźni mają. Postanowiłam więc zrobić dla nich ptasie mleczko z przepisu Atinki. Jest delikatne, piankowe, puszyste, wręcz rozpuszcza się w ustach.
Robiłam wersję bez posypywania góry płatkami migdałowymi oraz z płatkami, wypróbowałam z dżemem z czarnych porzeczek, a także z czerwonych. Obie wersje przepyszne, zdecydowanie polecam! Ja na pewno zrobię je jeszcze nie raz. :)
Gdy galaretka będzie tężeć podzielić ją na 2 części. Śmietanę ubić na puszystą masę dodając stopniowo 2 łyżeczki cukru. Jagody połączyć z 1/2 galaretki a następnie wymieszać z 1/2 bitej śmietany...
Ciasto bardzo szybkie do wykonania, bez komplikacji, które zaskakuje smakiem. Jestem bowiem fanką bananowych wypieków więc nie trzeba było mnie długo namawiać. A jaki zapach podczas pieczenia hm... musicie je upiec bo jest naprawdę boskie...
Jest prosty, nie może się nie udać i jest bardzo, bardzo smaczny! Na pewno nie robiłam go po raz ostatni! Kilka rzeczy zmodyfikowałam - jak dla mnie było zdecydowanie za mało jabłek i rodzynek oraz orzechów, więc u mnie porcje większe.
Spód z herbatników oraz wypełnienie z bitej śmietany dają niezliczone wręcz możliwości kulinarne. Pomarańcze? Oczywiście, smakują jak Delicje. Truskawki? Dlaczego by nie - powiew lata. Gruszki? Musimy tego spróbować!
Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszałam razem w misce, dodałam startej skórki. Następnie, po kolei dodałam olej, jajko i sok z mandarynek...
Po zlaniu nalewki zostały mi wiśnie, których żal było wyrzucić. Przełożyłam je więc do słoiczków i zalałam sokiem wiśniowym od konfitury (też zawsze mi go sporo zostaje), a następnie zapasteryzowałam. (...). Długo nie czekały na wykorzystanie...
Przedstawiam jedno z lepszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Jeśli tylko je wypróbujecie, będziecie zachwyceni połączeniem migdałów i cytryny, które jest wyraźnie wyczuwalne w każdym kęsie.
Zostały już ostatnie chwile na upieczenie Christmas Cake dlatego spieszcie się bo warto :-). To ciasto z bardzo dużą ilością bakali i dodatkiem brandy myślę że wam zasmakuje - jeżeli oczywiści lubicie bakalie
Ciasto zdecydowanie nie dla wszystkich, dla nas jednak jak najbardziej. Troszkę ciężkie i kleiste, ale za to bardzo słodkie i pyszne. Z tego co czytałam,najlepsze jest po kilku h spędzonych w lodówce. Niestety czy tak jest nie wiem, ponieważ u nas zniknęło zaraz po zrobieniu. Idealne ciasto awaryjne na ostatnią chwilę.