Christmas Cake - angielskie ciasto świąteczne

Christmas Cake - angielskie ciasto świąteczne

Zdjęcie - Christmas Cake - angielskie ciaso świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zostały już ostatnie chwile na upieczenie Christmas Cake dlatego spieszcie się bo warto :-). To ciasto z bardzo dużą ilością bakali i dodatkiem brandy myślę że wam zasmakuje - jeżeli oczywiści lubicie bakalie . Nie możecie zapomnieć owinąć podwójnie papierem foremki jak również podwójnie wyłożenia jej dna - jest to konieczne.  Więcej zdjęć za jakiś czas :-)

oryginał

forma u mnie 24 cm

  • 450 g  koryntek (dałam żurawiny)
  • 175 g sułtanek
  • 175 g rodzynek
  •  50 g kandyzowanych czereśni (wypłukanych wysuszonych i drobno posiekanych)
  • 50 g kandyzowanych skórek cytrusowych
  • 3 łyżki brandy
  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 225 g masła
  • 4 jajka
  • 50 g migdałów (mogą być w skórkach)
  • 1 łyżeczka melasy
  • 225 g brązowego cukru
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 110 g migdałów jeśli zrezygnujemy z lukru

Dzień przed pieczeniem, wszystkie owoce przekładamy do miski i mieszamy polane brandy - odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce.

Formę wykładamy podwójnym papierem do pieczenia,  z zewnątrz obkładamy formę folią aluminiową. Przygotować jeszcze dość duży papier podwójnie złożony do przykrycia ciasta.

Piekarnik nastawić na 140 C. Mąkę przesiać do dużej miski, wraz z solą, przyprawą piernikową. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem do białości. W kolejnej misce ubić jajka i powoli dodawać masę maślaną, wymieszać delikatnie z mąką i przyprawami. Wrzucić bakalie, orzechy, skórkę z pomarańczy oraz melasę połączyć składniki. Masę przełożyć do przygotowanej formy i przykryć przygotowanym papierem na środku zrobić dziurkę o średnicy 2 cm i piec na najniższej półce piekarnika 4 godziny i 45 minut - czasem może to trwać dłużej. 

Ciasto studzić w piekarniku przez pół godziny - potem wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia. W zimnym cieście zrobić dziurki wykałaczką i nasączyć brandy zwinąć w papier - schować do worka i odstawić na tydzień w chłodne miejsce, powtarzać tą czynność raz w tygodniu do świat czyli czas leżakowania ok 4-5 tygodni.  

Jeżeli nie będziemy ciasta lukrować migdały wysypać na wierzch przed pieczeniem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Christmas Cake - angielskie ciaso świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 



Kategorie przepisów