Christmas Cake - angielskie ciasto świąteczne
Zostały już ostatnie chwile na upieczenie Christmas Cake dlatego spieszcie się bo warto :-). To ciasto z bardzo dużą ilością bakali i dodatkiem brandy myślę że wam zasmakuje - jeżeli oczywiści lubicie bakalie . Nie możecie zapomnieć owinąć podwójnie papierem foremki jak również podwójnie wyłożenia jej dna - jest to konieczne. Więcej zdjęć za jakiś czas :-)
oryginałforma u mnie 24 cm
- 450 g koryntek (dałam żurawiny)
- 175 g sułtanek
- 175 g rodzynek
- 50 g kandyzowanych czereśni (wypłukanych wysuszonych i drobno posiekanych)
- 50 g kandyzowanych skórek cytrusowych
- 3 łyżki brandy
- 225 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 225 g masła
- 4 jajka
- 50 g migdałów (mogą być w skórkach)
- 1 łyżeczka melasy
- 225 g brązowego cukru
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- otarta skórka z jednej cytryny
- 110 g migdałów jeśli zrezygnujemy z lukru
Dzień przed pieczeniem, wszystkie owoce przekładamy do miski i mieszamy polane brandy - odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce.
Formę wykładamy podwójnym papierem do pieczenia, z zewnątrz obkładamy formę folią aluminiową. Przygotować jeszcze dość duży papier podwójnie złożony do przykrycia ciasta.
Piekarnik nastawić na 140 C. Mąkę przesiać do dużej miski, wraz z solą, przyprawą piernikową. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem do białości. W kolejnej misce ubić jajka i powoli dodawać masę maślaną, wymieszać delikatnie z mąką i przyprawami. Wrzucić bakalie, orzechy, skórkę z pomarańczy oraz melasę połączyć składniki. Masę przełożyć do przygotowanej formy i przykryć przygotowanym papierem na środku zrobić dziurkę o średnicy 2 cm i piec na najniższej półce piekarnika 4 godziny i 45 minut - czasem może to trwać dłużej.
Ciasto studzić w piekarniku przez pół godziny - potem wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia. W zimnym cieście zrobić dziurki wykałaczką i nasączyć brandy zwinąć w papier - schować do worka i odstawić na tydzień w chłodne miejsce, powtarzać tą czynność raz w tygodniu do świat czyli czas leżakowania ok 4-5 tygodni.
Jeżeli nie będziemy ciasta lukrować migdały wysypać na wierzch przed pieczeniem.
Smacznego
Wydrukuj przepis