Pijana tarta serowa


Zdjęcie - Pijana tarta serowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ Po zlaniu nalewki zostały mi wiśnie, których żal było wyrzucić. Przełożyłam je więc do słoiczków i zalałam sokiem wiśniowym od konfitury (też zawsze mi go sporo zostaje), a następnie zapasteryzowałam. Pomyślałam, że przydadzą się do deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam go wykorzystać do naleśników, ale wpadł mi do głowy pomysł na tartę serową. Zabrałam się ochoczo do pracy i w jej trakcie ponownie mnie olśniło, że te właśnie wiśnie będą świetnym dodatkiem do niej. Co prawda w czasie pieczenia straciły nieco swojej mocy, ale i tak ciasto było pyszne. Polecam.”

Zdjęcie - Pijana tarta serowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pijana tarta serowa (przepis własny) Składniki:
okrągła forma do tarty śr.26cm
Ciasto:
200g mąki
50g zmielonych otrąb owsianych
125g masła
70g cukru
1 jajko
1 łyżka stołowa kakao
szczypta proszku do pieczenia

Masa serowa:
350g serka śmietankowego z wiaderka
60g cukru pudru
50g stopionego masła
2 żółtka
2 białka
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
200g odsączonych wiśni ze spirytusu bez pestek

Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj otręby oraz pokrojone na kawałki masło i posiekaj nożem lub siekaczem składniki tak, aby miały konsystencję kaszy. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć szybko ciasto. Powinno być miękkie i luźne. Włóż na godzinę do lodówki.

Rozwałkuj schłodzone ciasto na koło o śr. większej niż forma o 2cm. Przełóż do wysmarowanej masłem formy *. Dociśnij do dna i boków formy. Nakłuj gęsto widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 minut.

W tym czasie przygotuj masę serową. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem do białości. Cały czas ucierając dodawaj po łyżce sera. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Teraz wlej przestudzone masło i ponownie wymieszaj. Ubij białka na sztywno i delikatnie połącz a masa serową. Wylej połowę na podpieczony spód. Rozłóż wiśnie i przykryj je reszta masy serowej. Zapiekaj jeszcze 35-40 minut w temp. 160°C. Wystudź w formie. Przed podaniem możesz polać syropem wiśniowym.

*) najlepiej rozwałkować ciasto do pożądanej średnicy na silikonowej macie z narysowanymi okręgami. Następnie umieścić na środku formę, dnem do góry. Zawinąć na nie wystające brzegi maty i całość odwrócić.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy