Ekspresowy sernik z nutellą
W internecie roi się od przepisów na połączenie sucharów, nutelli i serka. Ten przepis wyróżnia prostota wykonania. Tym deserem moja koleżanka Beata zabłysnęła w TV - razem z dziećmi robiła je w programie Pawła Lorocha emitowanym w telewizyjnej dwójce.
"Ciacho" jest nieskomplikowane i naprawdę szybkie do wykonania. Chrupiący spód, delikatny serek i owoce w galaretce. W oryginale Beata dodaje banany, ja robiłam je kiedyś jako tort urodzinowy - wtedy użyłam wiśni - dla mnie było rewelacyjne.
Sernik na zimno na spodzie z sucharów i nutelli - Laura SKŁADNIKI:
Galaretki rozpuścić w 0,75 litra wody. Odstawić do wystygnięcia.
Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną - przypominam, że w oryginale jej nie ma - ja wolałam uniknąć pływającego serka, więc dla pewności ja dodałam. Ser wyłożyć na masę nutelkową.
Owoce ułożyć na masie serowej, zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
"Ciacho" jest nieskomplikowane i naprawdę szybkie do wykonania. Chrupiący spód, delikatny serek i owoce w galaretce. W oryginale Beata dodaje banany, ja robiłam je kiedyś jako tort urodzinowy - wtedy użyłam wiśni - dla mnie było rewelacyjne.
Sernik na zimno na spodzie z sucharów i nutelli - Laura SKŁADNIKI:
- opakowanie sucharów (zwykłych np Mamuta)
- słoik (400g) Nutelli
- 80 dkg serka homogenizowanego (musi być w miarę gęsty) - ja użyłam serka waniliowego ze znanej polskiej sieci
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wrzątku (w oryginale jej nie ma)
- owoce (u mnie trzy banany)
- 2 galaretki (fajniejsze są jakieś ciemne)
Galaretki rozpuścić w 0,75 litra wody. Odstawić do wystygnięcia.
Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną - przypominam, że w oryginale jej nie ma - ja wolałam uniknąć pływającego serka, więc dla pewności ja dodałam. Ser wyłożyć na masę nutelkową.
Owoce ułożyć na masie serowej, zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.