Ekspresowy sernik z nutellą

Ekspresowy sernik z nutellą
W internecie roi się od przepisów na połączenie sucharów, nutelli i serka. Ten przepis wyróżnia prostota wykonania. Tym deserem moja koleżanka Beata zabłysnęła w TV - razem z dziećmi robiła je w programie Pawła Lorocha emitowanym w telewizyjnej dwójce.

"Ciacho" jest nieskomplikowane i naprawdę szybkie do wykonania. Chrupiący spód, delikatny serek i owoce w galaretce. W oryginale Beata dodaje banany, ja robiłam je kiedyś jako tort urodzinowy - wtedy użyłam wiśni - dla mnie było rewelacyjne.

Zdjęcie - EKSPRESOWY SERNIK Z NUTELLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik na zimno na spodzie z sucharów i nutelli - Laura SKŁADNIKI:
  • opakowanie sucharów (zwykłych np Mamuta)
  • słoik (400g) Nutelli
  • 80 dkg serka homogenizowanego (musi być w miarę gęsty) - ja użyłam serka waniliowego ze znanej polskiej sieci
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wrzątku (w oryginale jej nie ma)
  • owoce (u mnie trzy banany)
  • 2 galaretki (fajniejsze są jakieś ciemne)
Suchary rozgniatamy lub rozdrabniamy w blenderze. Nie można z nich zrobić całkiem drobnego proszku, dobrze jest gdy zostaną całkiem spore grudki. Suchary wymieszać z nutellą, masę wyłożyć na spód blaszki (25x35 cm) i dość mocno ją ugnieść.
Galaretki rozpuścić w 0,75 litra wody. Odstawić do wystygnięcia.
Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną - przypominam, że w oryginale jej nie ma - ja wolałam uniknąć pływającego serka, więc dla pewności ja dodałam. Ser wyłożyć na masę nutelkową.
Zdjęcie - EKSPRESOWY SERNIK Z NUTELLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Owoce ułożyć na masie serowej, zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Kategorie przepisów