Banoffee Pie

Zdjęcie - Banoffee Pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słodkości z niedzielnego popołudnia. Ciasto zdecydowanie nie dla wszystkich, dla nas jednak jak najbardziej. Troszkę ciężkie i kleiste, ale za to bardzo słodkie i pyszne. Z tego co czytałam,najlepsze jest po kilku h spędzonych w lodówce. Niestety czy tak jest nie wiem, ponieważ u nas zniknęło zaraz po zrobieniu. Idealne ciasto awaryjne na ostatnią chwilę. Przepis jest nieco zmieniony ponieważ nie przepadamy za bitą śmietaną, preferujemy ją w połączeniu z serkiem mascarpone.
Banoffee Pie:

  • 250 g ciastek digestive, pokruszonych
  • 80 g masła
  • 1 puszka (ok 400 g) masy kajmakowej
  • 4 dojrzałe banany
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • gorzka czekolada lub kakao


Pokruszone ciastka umieszczam w misce, dodaję do nich masło, które wcześniej rozpuściłam w rondelku, dokładnie mieszam. Gotową mieszanka wykładam spód tortownicy (2 cm), lekko dociskając (nie polecam wykładać boków, po wyjęciu ciasta z formy zdarza się, że odpadają, patrz zdjęcie;p). Gotowy spód wstawiam do lodówki na ok 15 min. Po tym czasie na schłodzony spód wykładam masę kajmakową , rozprowadzam równomiernie. Banany obieram, kroje w plasterki, skrapiam sokiem z cytryny, mieszam, wykładam na masę kajmakową. W dużej misce ubijam kremówkę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodaję stopniowo serek mascarpone, dokładnie mieszam przy pomocy łyżki. Masę wykładam na banany. Wierzch ciasta polewam rozpuszczoną gorzką czekoladą lub oprószam kakao. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego

Przepisy z tych kategorii

Shepherd's pie - angielska  zapiekanka pasterska

Shepherd's pie - angielska za…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Cullen skink – szkocka zupa z wędzonego łupacza
1

Cullen skink – szkocka zupa z…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Shortbread, czyli szkockie ciastka maślane

Shortbread, czyli szkockie cia…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Mince pies - świąteczne babeczki

Mince pies - świąteczne babecz…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Gęsta zupa z małży, czyli clam chowder
1

Gęsta zupa z małży, czyli clam…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Przepisy z tych kategorii

Eggnog - świąteczny poncz jajeczny z whisky
2

Eggnog - świąteczny poncz jaje…

food² food²
Food Square

Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery
1

Rudolph shortbread - ciasteczk…

food² food²
Food Square

Mini deser - crumble orzechowe z czekoladą
1

Mini deser - crumble orzechowe…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Full English breakfast, czyli mocarne angielskie śniadanie

Full English breakfast, czyli…

food² food²
Food Square

Scotch broth – szkocki rosół z jagnięciną

Scotch broth – szkocki rosół z…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Paj jabłkowy
1

Paj jabłkowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit