Deser bananowo-czekoladowy z intrygą w tle

Odświeżamy klasykę starego kina. Na warsztat poszły filmy Hitchcocka, przypominamy sobie też sztandarowe dzieła Billy'ego Wildera, który - jeśli wierzyć biografom - wychował się w Suchej Beskidzkiej. Oglądamy kryminały z lat 40. i 50., odwołujące się raczej do wyrafinowanego kina psychologicznego niż przedstawiające etapy rozwoju zjawiska zbrodni. Nie uświadczymy tu ociekających krwią scen morderstw mężów i kochanek, wszystko pozostaje w domyśle. Nastrój, muzyka, mimika aktorów, gra świateł tworzą doskonale wyważoną całość.
Dobre kino potrzebuje odpowiedniej oprawy. Słodko jak zemsta zdradzonego męża i jak rozwiązana wcześnie kryminalna zagadka smakuje chyba tylko Banoffee pie. Banany, czekolada, herbatniki i bita śmietana tworzą intrygującą kompozycję.


Zdjęcie - Deser bananowo-czekoladowy z intrygą w tle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
200 g herbatników 100 g masłamała puszka masy krówkowej3 banany250 ml śmietany kremówki 30-36%200 g czekolady*
*Ja użyłam pół na pół czekolady gorzkiej i mlecznej, ciasto wyszło jednak bardzo słodkie. Proponuję więc zmniejszyć ilość czekolady lub proporcje na korzyść gorzkiej. Planuję w przyszłości zrobić wersję z białą czekoladą, która świetnie komponuje się z bananami.
Masło odrobinę rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do malaksera. Wsypujemy herbatniki - powstała masa powinna przypominać mokry piasek. Wykładamy nią dno tortownicy (nasza ma 22 cm średnicy, można użyć mniejszej; wcześniej ułóżmy na dnie folię aluminiową). Masę krówkową podgrzewamy z czekoladą aż ta sie rozpuści. Wylewamy ją na herbatnikowe dno i po wystygnięciu wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki (wersja dla niecierpliwych: wrzucamy do zamrażarki, czekając aż masa krówkowo-czekoladowa porządnie zastygnie). Potem na dnie układamy plasterki z ok. dwóch bananów. Ubijamy kremówkę, na koniec dołączamy do niej pokrojony na malutkie kawałki banan. Jeśli zostało nam trochę czekolady, możemy ją zetrzeć na tarce i również wsypać do śmietany, resztą zaś posypiemy wierzch ciasta. Deser chłodzimy przez godzinę lub dłużej.
Niezaprzeczalną zaletą deseru jest to, że nie trzeba go piec.
Smacznego,wykonawczyni - Mrs. Sandman, pomysłodawca - Mr. Sandman

P.S. Przepis bierze udział w Durszlakowej akcji Ciasto bez pieczenia.


Zdjęcie - Deser bananowo-czekoladowy z intrygą w tle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Deser bananowo-czekoladowy z intrygą w tle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Deser bananowo-czekoladowy z intrygą w tle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy