Muffiny żurawinowe z mandarynkową nutą
260 g mąki pszennej
150 g cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka drobnej soli
skórka starta z klementynki - ok. 2-3 łyżeczek
sok z klementynek - jakieś 175 ml
60 g roztopionego masła albo tyle samo wagowo oleju
1 duże, rozbełtane jajko
250 g żurawin - może być więcej
Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszałam razem w misce, dodałam startej skórki.
Następnie, po kolei dodałam olej, jajko i sok z mandarynek. Wymieszałam - ciasto powinno być lejące się, ale nie za rzadkie. Nie trzeba go dokładnie mieszać i wyrabiać. Następnie stopniowo dodałam owoce - delikatnie mieszając szpatułką by nie rozgnieść owoców.
Przełożyłam masę do foremek na muffiny.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 - 25 minut.
Proste, szybkie i bardzo smaczne.