Muffiny żurawinowe z mandarynkową nutą

Muffiny żurawinowe z mandarynkową  nutą

Zdjęcie - Muffiny żurawinowe z mandarynkową  nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny żurawinowe z mandarynkową  nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

260 g mąki pszennej

150 g cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka drobnej soli

skórka starta z klementynki - ok. 2-3 łyżeczek

sok z klementynek - jakieś 175 ml

60 g roztopionego masła albo tyle samo wagowo oleju

1 duże, rozbełtane jajko

250 g żurawin - może być więcej

Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszałam razem w misce, dodałam startej skórki.

Następnie, po kolei dodałam olej, jajko i sok z mandarynek. Wymieszałam - ciasto powinno być lejące się, ale nie za rzadkie. Nie trzeba go dokładnie mieszać i wyrabiać. Następnie stopniowo dodałam owoce - delikatnie mieszając szpatułką by nie rozgnieść owoców.

Przełożyłam masę do foremek na muffiny.

Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C  przez 20 - 25 minut.

Proste, szybkie i bardzo smaczne.

Kategorie przepisów