Śmietanowiec z jagodami
składniki:
2 szklanki jagód
500ml śmietany 30%
1 galaretka o smaku cytrynowym
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru
Galaretkę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu. Dodać 2 łyżeczki żelatyny, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. 1 szklankę jagód wsypać do garnczka i zmiksować blenderem. Gdy galaretka będzie tężeć podzielić ją na 2 części. Śmietanę ubić na puszystą masę dodając stopniowo 2 łyżeczki cukru. Jagody połączyć z 1/2 galaretki a następnie wymieszać z 1/2 bitej śmietany.Wlać do formy, obsypać jagodami i włożyć do lodówki na kilka minut. Resztę galaretki połączyć z bitą śmietaną i wlać na schłodzoną warstwę. Odstawić do całkowitego stężenia. Udekorować jagodami i listkami mięty. Przed podaniem każdy kawałeczek można polać sosem jagodowym.