Muffiny Piña colada
300 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g wiórków kokosowych
110 g cukru
1 jajko
pół szklanki mleka kokosowego albo troszkę więcej
1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
225 g zmiksowanego ananasa - może być z puszki
garść kandyzowanego ananasa, pokrojonego w drobne, ale wyczuwalne kawałki
gruby cukier trzcinowy do posypania muffinów
Wszystkie suche składniki wymieszałam w sporej misce.
Jajko, olej, mleko i ekstrakt wymieszałam dokładnie w mniejszej misce. Dodałam zmiksowanego ananasa - wymieszałam oraz kandyzowanego ananasa. Całość dodałam do suchych składników i wymieszałam. Nie wolno za długo mieszać - tylko tyle, by składniki się połączyły. Gotową masę przełożyłam do form na muffiny i posypałam grubym cukrem trzcinowym.
Muffiny piekłam w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C przez około 30 minut.