Kruchy jabłecznik z rodzynkami i orzechami

Przepis ten znalazłam w gazetce "Gotuj - krok po kroku" Nr 7/2012 pod tytułem "Jabłecznik dla bezglutenowców". Jeśli użyjemy mąki bezglutenowej, można spokojnie podać go jako bezglutenowy.

Jest prosty, nie może się nie udać i jest bardzo, bardzo smaczny! Na pewno nie robiłam go po raz ostatni! Kilka rzeczy zmodyfikowałam - jak dla mnie było zdecydowanie za mało jabłek i rodzynek oraz orzechów, więc u mnie porcje większe. Inaczej też nakładałam ciasto - skorzystałam z tarki... Przepis już po moich zmianach.

Kruchy jabłecznik z rodzynkami i orzechami

Na okrągłą blachę 22cm

  • 400 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • mielony cynamon
  • małe opakowanie łuskanych orzechów włoskich
  • 2 kg jabłek
  • duże opakowanie rodzynek (minimum 150g)
  • 150 g cukru
  • tłuszcz oraz bułka tarta do wysmarowania formy

Mąkę przesiać i wsypać do miski. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia, pokrojoną na kawałki, miękką margarynę oraz żółtka. Wyrobić ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1/2 godziny do lodówki.

Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzącą wodą, aby się rozmiękły (jakieś 15 minut), odcedzić.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części (jedna ma być trochę większa - to będzie spód ciasta). Zetrzeć większą część ciasta na tarce o grubych oczkach prosto do tortownicy, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni i lekko docisnąć.

Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku (można go wypić...), dodać do nich rodzynki oraz orzechy, wyłożyć do tortownicy.

Białka z cukrem (150 g) ubić na sztywną pianę i przełożyć na jabłka (ja tę część pominęłam, ponieważ zamrażam białka, zbierając je na tort bezowy...). Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto, rozłożyć równomiernie i posypać cynamonem.

Ciasto piec bez termoobiegu przez 45 minut, w piekarniku nastawionym na 180'C - ja piekłam z opcją piekarnika nastawioną na pieczenie dolne przez 35 minut, na ostatnie 10 minut włączyłam pieczenie góra-dół.

Zdjęcie - Kruchy jabłecznik z rodzynkami i  orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruchy jabłecznik z rodzynkami i  orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pleśniak z jabłkami i  orzechami
3

Pleśniak z jabłkami i orzecha…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Korzenne ciasto z whisky
6

Korzenne ciasto z whisky

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ciasto  jabłkowo-karmelowe
4

Ciasto jabłkowo-karmelowe

upl upl
Niebo w gębie

Ciasto jabłkowo-cynamonowe czyli wiewiórka w wersji lux
7

Ciasto jabłkowo-cynamonowe czy…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

CIASTO MARCEPANOWE Z JABŁKAMI
5

CIASTO MARCEPANOWE Z JABŁKAMI

evenka evenka
Arabeska

Jabłecznik z pianką kokosowo-orzechową
10

Jabłecznik z pianką kokosowo-o…

Majana Majana
Majanowe pieczenie