Uległam półkruchemu, ciasteczkowemu, ale jednocześnie delikatnemu, lekkiemu, puszystemu, waniliowemu, w smaku i aromacie, ciastu. Dużo przymiotników, ale należy mu się jak najlepszy opis :) A w tym idealnym cieście, zanurzone są jabłka. Słodkie, mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach, ale jednocześnie trzymające swój pierwotny kształt mimo zapieczenia. Bajka.
Wiem, że to dziwne, ale jeszcze nigdy w życiu nie jadłam tiramisu. Postanowiłam zrobić na najbliższą imprezę, a że akurat wypadło Halloween zapraszam na tiramisu z muchami.
Prosta drożdżówka z jabłkami, to ciasto, które dzisiaj zagościło na naszym stole. Kolejne ciasto z jabłkami, pachnące i bardzo proste w przygotowaniu. Wyszła trochę większa niż planowałam, ale tak to czasem bywa z drożdżowymi wypiekami ;)
Tym razem powstało przepyszne, lekko orzeźwiające ciacho, które jak wszyscy zgodnie przyznali: było pyszne! Delikatny, a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie.
Czasem nachodzi mnie na coś ochota. Taka nieodparta ochota, że cokolwiek innego zjem to i tak w końcu skończy się na przyrządzaniu tego konkretnego czegoś. Ostatnio była to tarta czekoladowa. Wytrawna, ciemna i bardzo, bardzo czekoladowa. Na kruchym spodzie, tak samo czekoladowym jak nadzienie i polewa.
Smak tego ciasta przypomina mi dzieciństwo. Kiedy byłam mała, babcia ucierała podobne ciasto w dużej, brązowej makutrze. Pamiętam, jak patrzyłam zafascynowana, kiedy dodawała po jednym jajku i szybko kręciła drewnianą pałką, żeby się nie zważyło... Wczoraj, kiedy go spróbowałam, wiedziałam, że to jest ten właśnie smak.
Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki, którą wręcz uwielbiam! Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!
Po po bardzo udanych doświadczeniach z odwróconym ciastem śliwkowym, postanowiłam wypróbować ten sposób, tylko z gruszkami. Efekt- pyszne, wilgotne ciasto ze słodkimi gruszkami i nutą kokosową. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Ciasto wyszło bardzo smaczne, mocno orzechowe. Z każdym dniem smakowało mi coraz bardziej. W smaku skojarzyło mi się, sama nie wiem czemu, z baklawą. Bardzo słodkie - wystarczy naprawdę mały kawałek, aby mieć dość słodkości na jakiś czas. O ilości kalorii wolę nie wspominać ;)