Hello, sweet November. Czekoladowa rolada z bananem.
To jedna z najpyszniejszych rolad, jakie miałam możliwość wykombinować w życiu. Naprawdę szczerze polecam.
/ przepis własny, składniki na 1 roladę/
biszkopt:
- 3 jajka - 2 łyżki (30 g) cukru kryształu - 1 łyżka (15 g) mąki pszennej -2 łyżki ( 20 g) mąki ziemniaczanej - 3 łyżki (20 g) kakao (bez cukru) - łyżeczka masła + łyżeczka bułki tartej
krem:
- 200 g śmietanki kremówki 36 % - 130 g serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - 1 duży banan - 1 łyżka kakao (do posypania ciasta)
W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywną pianę razem z cukrem kryształem. Do białek dodać żółtka (każde osobno cały czas miksując) i dodawać po łyżce mącznej mieszanki. Następnie nadal ubijając dodać kakao. Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą. Rozłożyć biszkoptową masę jednocześnie wygładzając jej powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w nim biszkopt ok. 12 minut. W tym czasie zmiksować składniki na krem. Do dużej miski wlać śmietankę oraz serek mascarpone, dodać cukier puder. Gdy ciasto biszkoptowe będzie już upieczone, wyjąć je z piekarnika. Przykryć suchą, czystą ściereczką, przerzucić na drugą stronę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę. Następnie ostudzić. Znów rozwinąć i przełożyć na nie krem oraz obranego banana (banan musi być umiejscowiony przy brzegu ciasta- dzięki temu rolada ładnie się zawinie. Pozostawić do schłodzenia na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc) i posypać kakao. Przed podaniem kroić ostrym nożem w grube plastry. Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________