1554. Góra lodowa

1554. Góra lodowa

Fajna nazwa ciasta..a ciasto jest proste do zrobienia i co najważniejsze pyszne . Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence...Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki..
Zdjęcie - 1554. Góra lodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy

Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C.

     Poncz:

  • 1/2 szkl. herbaty
  • kieliszek rumu lub wódki

     Krem I:

  • opakowanie kremu do karpatki
  • 700 ml mleka
  • 100 g masła

      lub

  • 2 szkl mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g margaryny

3/4 szkl mleka odlać(wymieszać z mąkami) , resztę mleka zagotować z cukrem.Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i szybko mieszać.Gotować, aż zgęstnieje.Ostudzić, a następnie utrzeć z margaryną.

      Krem II:

  • 250 g margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • paczka okrągłych biszkoptów

Margarynę zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne) Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.Zdjęcie - 1554. Góra lodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1554. Góra lodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1554. Góra lodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów