1554. Góra lodowa
Fajna nazwa ciasta..a ciasto jest proste do zrobienia i co najważniejsze pyszne . Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence...Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki..
- 5 jajek
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C.
Poncz:
- 1/2 szkl. herbaty
- kieliszek rumu lub wódki
Krem I:
- opakowanie kremu do karpatki
- 700 ml mleka
- 100 g masła
lub
- 2 szkl mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g margaryny
3/4 szkl mleka odlać(wymieszać z mąkami) , resztę mleka zagotować z cukrem.Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i szybko mieszać.Gotować, aż zgęstnieje.Ostudzić, a następnie utrzeć z margaryną.
Krem II:
- 250 g margaryny
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- paczka okrągłych biszkoptów
Margarynę zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne) Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.