1562. Bajaderka
Bajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd.
Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki. Wyrównać.Polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić do lodówki na kilka godzin.
- 50 dkg dowolnego ciasta
- 150 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 1 mały słoiczek dżemu [najlepiej kwasnego]
- dowolne bakalie : żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd
Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki. Wyrównać.Polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić do lodówki na kilka godzin.