Ciasto imbirowe z sosem karmelowym

Pachnące imbirem i cynamonem, posłodzone złotym syropem i obficie polane sosem karmelowym, to przepyszne ciasto imbirowe.

Ciasto imbirowe zwane potocznie „Gingerbread”, to popularny angielski piernik, wypiekany w czasie Swiąt Bożego Narodzenia.

Zdjęcie - Ciasto imbirowe z sosem karmelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 g ciemnego brązowego cukru
  • 125 g masła
  • 80 ml golden syrupu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 160 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g rodzynek

Składniki na sos karmelowy:

  • 180 g białego cukru
  • 125 ml smietany kremówki
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Zdjęcie - Ciasto imbirowe z sosem karmelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Cukier, masło, złoty syrop, imbir i cynamon podgrzać i mieszając do rozpuszczenia się cukru, odstawić do lekkiego ostudzenia.
  2. Jajka ubić z mlekiem, sodę wymieszać z 1 łyżką ciepłego mleka i dodać do rozpuszczonej masy.
  3. Ubić do połączenia się składników.
  4. Mąkę z proszkiem przesiać, rodzynki zalać wrzącą wodą, odcedzić i zimne wymieszać z mąką.
  5. Dodać do mieszaniny i ubić na gładką masę.
  6. Formę małą prostokątną lub keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 35 minut lub do suchego patyczka.
  8. Wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.
  9. Zimne ciasto imbirowe pokroić na kostki i polać sosem karmelowym, można udekorować kandyzowanym imbirem.

Zdjęcie - Ciasto imbirowe z sosem karmelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie sosu karmelowego:

  1. Do rondla z podwójnym dnem wsypać cukier i na srednim ogniu gotować do rozpuszczenia oraz uzyskania ciemnej barwy cukru.
  2. Odstawić z palnika, ostrożnie dodać smietanę i sól wymieszać i przez chwilę gotować na małym ogniu.
  3. Odstawić do zgęstnienia.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciasto imbirowe z sosem karmelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne)
1

Scones pszenno-kukurydziane (w…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Shepherd's pie - angielska  zapiekanka pasterska

Shepherd's pie - angielska za…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Cullen skink – szkocka zupa z wędzonego łupacza
1

Cullen skink – szkocka zupa z…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Shortbread, czyli szkockie ciastka maślane

Shortbread, czyli szkockie cia…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Mince pies - świąteczne babeczki

Mince pies - świąteczne babecz…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kostka kawowa

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krakersik z kremem budyniowym
1

Krakersik z kremem budyniowym

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto fale dunaju z jabłkami
1

Ciasto fale dunaju z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kawowy sernik nowojorski
4

Kawowy sernik nowojorski

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto chałwowe bez pieczenia
1

Ciasto chałwowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chlebek bananowy (banana bread)
1

Chlebek bananowy (banana bread…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty