Ciasto imbirowe z sosem karmelowym
Pachnące imbirem i cynamonem, posłodzone złotym syropem i obficie polane sosem karmelowym, to przepyszne ciasto imbirowe.
Ciasto imbirowe zwane potocznie „Gingerbread”, to popularny angielski piernik, wypiekany w czasie Swiąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 150 g ciemnego brązowego cukru
- 125 g masła
- 80 ml golden syrupu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 160 ml mleka
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g rodzynek
Składniki na sos karmelowy:
- 180 g białego cukru
- 125 ml smietany kremówki
- 1 łyżeczka soli morskiej
Wykonanie:
- Cukier, masło, złoty syrop, imbir i cynamon podgrzać i mieszając do rozpuszczenia się cukru, odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Jajka ubić z mlekiem, sodę wymieszać z 1 łyżką ciepłego mleka i dodać do rozpuszczonej masy.
- Ubić do połączenia się składników.
- Mąkę z proszkiem przesiać, rodzynki zalać wrzącą wodą, odcedzić i zimne wymieszać z mąką.
- Dodać do mieszaniny i ubić na gładką masę.
- Formę małą prostokątną lub keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 35 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.
- Zimne ciasto imbirowe pokroić na kostki i polać sosem karmelowym, można udekorować kandyzowanym imbirem.
Wykonanie sosu karmelowego:
- Do rondla z podwójnym dnem wsypać cukier i na srednim ogniu gotować do rozpuszczenia oraz uzyskania ciemnej barwy cukru.
- Odstawić z palnika, ostrożnie dodać smietanę i sól wymieszać i przez chwilę gotować na małym ogniu.
- Odstawić do zgęstnienia.
Smacznego ?