Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową
Tweet
Po po bardzo udanych doświadczeniach z odwróconym ciastem śliwkowym, postanowiłam wypróbować ten sposób, tylko z gruszkami. Efekt- pyszne, wilgotne ciasto ze słodkimi gruszkami i nutą kokosową. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Scroll down for English
Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową
(1 tortownica o śr. 23 cm)
Składniki na gruszki i „karmel”:
- 1/4 szklanki masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3 gruszki (obrane i pokrojone na 1 cm plastry)
Składniki na ciasto:
- 1 1/ 3 szklanki mąki uniwersalnej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka brązowego cukru
- 6 łyżek masła
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki mleka
- cukier puder lub starta biała czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Natłuść przygotowaną tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Następnie umieść w niej masło przygotowane na karmel i włóż do piekarnika. Obserwuj uważnie żeby go nie przypalić i jak tylko się roztopi wyjmij formę z piekarnika. Posyp roztopione masło przygotowanym brązowym cukrem i wyłóż na tą mieszaninę plastry gruszki (np. tak jak na zdjęciu). Odstaw formę i zacznij przygotowywać ciasto.
- W misce miksera umieść masło i cukier i ubijaj, aż stanie się blade i puszyste. Następnie, wciąż miksując, dodaj jajka (po jednym na raz), ekstrakt z wanilii i zmiksuj na gładką masę. Później wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, wiórki kokosowe i mleko. Całość dokładnie zmiksuj, tylko do połączenia się składników i przelej powstałe ciasto do formy z przygotowanymi wcześniej gruszkami.
- Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut w temperaturze 160 C lub do „czystej wykałaczki”. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 20-30 minut do wystudzenia, po czym poluzuj tortownicę i przełóż odwracając na przygotowany talerz.
- Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem lub startą białą czekoladą.
English version
Upside down pear and coconut cake
(1 spring form pan 23 cm)
Ingredients for caramel-like topping:
- 1/4 cup unsalted butter
- 1/3 cup brown sugar
- 3 pears (peeled and cut into 1/2 1 cm wedges)
Ingredients for cake batter:
- 1 1/3 cup all-purpose flour
- 3 tbsp desiccated coconut
- 1 tsp baking powder
- 1/4 tsp salt
- 1 cup brown sugar
- 6 tbsp butter
- 2 eggs
- 1 tbsp vanilla extract
- 1/4 cup milk
- powdered sugar or wite chocolate shreds for top of the cake
Preparation:
- Heat oven to 160 oC. Grease a round spring form pan 23 cm. Add butter and place this pan in the oven. Keep an eye on it. When the butter melts (in less than 5 minutes), remove the pan from the oven. Now, sprinkle brown sugar all over the melted butter. Arrange your pears on top of the butter and sugar mixture. Keep this pan aside while you prepare the cake batter.
- In a deep mixing bowl, add butter and sugar and mix until it’s light and fluffy. Then, add eggs (one at a time) and vanilla extract and mix everything properly. Now, add flour, baking powder, salt, coconut and milk. Mix until everything is blended properly. Pour this batter into the pan you had prepared earlier.
- Bake 50-60 minutes at 160 oC or until an inserted toothpick comes out clean. Let this cake cool for 20-30 minutes on a cooling rack and then release the sides of the springform pan and flip it over gently on a serving dish or a cake board.
- Top it off with powdered sugar and white chocolate shreds.
Drukuj biała czekolada, ciasto, czekolada, deser, gruszki, kokos, słodkości, wypieki