Ciasto daktylowo-figowe
            Smaki kuchni arabskiej od zawsze mnie fascynowały i choć na moim blogu znajdziecie już kilka propozycji tych wykwintnych ciast, to ciągle poszukuje nowych inspiracji i nowych doznań smakowych.
Ciasto, które dzisiaj polecam, to kombinacja daktyli i fig z nutą czarnej, aromatycznej herbaty z kremem białej czekolady.
Ciasto daktylowo-figowe jest nieodparcie wilgotne także idealnie smakuje również bez przełożenia masy kremowej.
Składniki:
- 220 g suszonych fig
 - 120 g suszonych daktyli
 - 3/4 szklanki czarnej mocnej herbaty
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 50 ml rumu /opcjonalnie/
 - 125 g miękkiego masła
 - 150 g ciemnego brązowego cukru
 - 4 jaja
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - 230 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 4 swieże figi
 
Składniki na krem czekoladowy:
- 250 ml smietany kremówki 30%
 - 300 g białej czekolady
 - 65 g masła w temp. pokojowej
 - 1 łyżeczka pasty waniliowej
 
Wykonanie:
- Daktyle i figi pokroić na mniejsze kawałki, dodać łyżeczkę sody następnie zalać gorącą mocną herbatą.
 - Wymieszać i odstawić na 20 minut do zmiękczenia.
 - Masło utrzeć dodać cukier i ucierać aż będzie blade i kremowe.
 - Dodać po jednym jajku i za każdym razem ucierać oraz wanilię.
 - Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy, następnie mieszaninę figowo-daktylową.
 - Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
 - Formę tortową o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką, następnie przełożyć ciasto.
 - Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 55 minut lub do suchego patyczka.
 - Wystudzić odwrócone na kratce metalowej.
 - Czekoladę rozpuscic w kąpieli wodnej, odstawić.
 - Smietanę zagotować, odstawić z palnika i dodać rozpuszczoną czekoladę.
 - Ubijać aż masa stanie się gładka.
 - Dodać masło i ponownie ubijać.
 - Schłodzić w lodówce 2 godziny.
 - Ciasto przekroić na dwa blaty przełożyć połową kremu, pozostałą wierzch ciasta.
 - Udekorować pokrojonymi figami.
 
Smacznego ?
            


