Ciasto daktylowo-figowe
Smaki kuchni arabskiej od zawsze mnie fascynowały i choć na moim blogu znajdziecie już kilka propozycji tych wykwintnych ciast, to ciągle poszukuje nowych inspiracji i nowych doznań smakowych.
Ciasto, które dzisiaj polecam, to kombinacja daktyli i fig z nutą czarnej, aromatycznej herbaty z kremem białej czekolady.
Ciasto daktylowo-figowe jest nieodparcie wilgotne także idealnie smakuje również bez przełożenia masy kremowej.
Składniki:
- 220 g suszonych fig
- 120 g suszonych daktyli
- 3/4 szklanki czarnej mocnej herbaty
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 ml rumu /opcjonalnie/
- 125 g miękkiego masła
- 150 g ciemnego brązowego cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 swieże figi
Składniki na krem czekoladowy:
- 250 ml smietany kremówki 30%
- 300 g białej czekolady
- 65 g masła w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Wykonanie:
- Daktyle i figi pokroić na mniejsze kawałki, dodać łyżeczkę sody następnie zalać gorącą mocną herbatą.
- Wymieszać i odstawić na 20 minut do zmiękczenia.
- Masło utrzeć dodać cukier i ucierać aż będzie blade i kremowe.
- Dodać po jednym jajku i za każdym razem ucierać oraz wanilię.
- Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy, następnie mieszaninę figowo-daktylową.
- Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
- Formę tortową o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką, następnie przełożyć ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 55 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzić odwrócone na kratce metalowej.
- Czekoladę rozpuscic w kąpieli wodnej, odstawić.
- Smietanę zagotować, odstawić z palnika i dodać rozpuszczoną czekoladę.
- Ubijać aż masa stanie się gładka.
- Dodać masło i ponownie ubijać.
- Schłodzić w lodówce 2 godziny.
- Ciasto przekroić na dwa blaty przełożyć połową kremu, pozostałą wierzch ciasta.
- Udekorować pokrojonymi figami.
Smacznego ?