Do upieczenia ciasta zbierałam sie od dłuższego czasu. Uważałam, że jest pracochłonne a tymczasem okazało się, że można go zrobić w zaskakującym szybkim tempie. Jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.
. W smaku piernik jest bardziej cytrusowy, mniej wytrawny i pikantny, za to miąż delikatniejszy i z większymi dziurami. Ale ogólnie piernik jak to piernik - superpyszny...
Cukier rozpuścić z miodem w dużym garnku, cały czas mieszając. Po przestudzeniu dodać jajka cały czas mieszając. Dodać śmietanę i dalej mieszać. Sodę, przyprawę do piernika, kakao, szczyptę soli i bakalie dodać do mąki. Wsypywać powoli do masy cały czas mieszając...
. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch posmarować jajkiem , białkiem lub konfiturą.
To ciasto jest rewelacyjne. Chyba najlepszy piernik z jakim miałam styczność. Jak nazwa wskazuje, jest on faktycznie bardzo lepki, kleisty, miękki. Mocno wyczuwa się w nim powidła i czekoladę. Bardzo, bardzo polecam ;)
Cały czas obmyślam też świąteczne menu, szczególnie jego słodką cześć. Ostatnio do przetestowania zapodałam rodzinie pyszną roladę z kremem czekoladowym. Wyłamałam się i nie upiekłam nic z bakaliami, ani z korzennymi przyprawami. Czekolada dobra jest przecież na każdą okazje, pasuje też i na te Święta. Kto ma podobne do mnie odczucia tego już teraz zapraszam do przetestowania prostej i szybkiej w wykonaniu rolady czekoladowej.
To ciasto ma kilka niezaprzeczalnych zalet: jest pyszne, łatwo się je przyrządza, a do tego naprawdę długo zachowuje świeżość. Możecie delektować się nim spokojnie przez tydzień ( a może i dłużej, nie udało mi się tego z wiadomych powodów sprawdzić :)
Kolejny piernik, i jak każdy inny - smaczny. W odróżnieniu od pozostałych, które do tej pory przewinęły się przez mój piekarnik, jest znacznie bardziej wilgotny, i zawiera duuużo bakalii. Ale smakiem w niczym im nie ustępuje, i tak samo pachnie cynamonem, goździkami i innymi przyprawami.