Pozostalo mi kilka sztuk podluznych biszkoptow i tak od pewnego czasu przygladalam im sie,myslac-do czego was użyję. Doczekaly sie,mamy wlasnie pychotkę, absolutnie delikatna piankę.
Zmiksuj ciastka i orzechy. Dodaj masło i wymieszaj. Masą wyłóż dół tortownicy dokładnie ugniatając. Tortownicę włóż do lodówki na około pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw przygotowany spód i piecz 10 minut. W tym czasie przygotuj masę serową...
Genialny mazurek o wspaniałym połączeniu słodko-słonym, mój drugi ulubiony mazurek zaraz po mazurku czekoladowym. Smakuje trochę jak połączenie dwóch batonów - twixa i snickersa. Jako nadzienie użyłam kajmaku, masy czekoladowej której użyłam przy mazurku czekoladowym i orzeszków ziemnych. Radzę nie robić bardzo słodkiej masy czekoladowej, aby ciasto nie było za słodkie. Bardzo Wam polecam!
Ciasto samo w sobie bardzo przypomina tradycyjnego murzynka. Mięciutkie i sprężyste, pięknie wyrośnięte. Z niesamowicie chrupiącą skórką z wierzchu! No i skoro zachciało mi się już tej czekolady... sypnęłam solidną porcję kawałków czekolady, dzięki czemu wypełnione jest nimi po brzegi. Pycha!
Kolejny przepis z serii „pieczenie nocą” i „na śniadanie w pracy”. Nieco zmodyfikowałam przepis na słone zawijasy i tak powstały zawijane drożdżówki z cynamonem.
Zapach obłędny!
Smak – dokładnie taki sam!
Przygotujcie się na to , że sernik znika w błyskawicznym tempie i z całą pewnością niejeden domownik zawoła o dokładkę!
Delikatny, kremowy, miękki .. rozpływający się w ustach …
Niesamowicie pachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje!
Placek jest bajecznie prosty i raczej oszczędny, bo w czasach mojego dzieciństwa półki sklepowe były pełne, ale octu i... tylko octu. Jednak moja mama, jak każda Matka-Polka, potrafiła zrobić coś z niczego. I to jak!
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to na pewno to ciasto czekoladowe na twarogu będzie Wam smakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie i amatorzy słodkości muszą pamiętać o tym przy wyborze dodatków i ewentualnie użyciu polewy.
Buraki gotujemy i obieramy ze skóry. gdy ostygną miksujemy je z olejem. następnie dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier wanilinowy i sól, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy ciasto na średnią tortownicę wysmarowaną olejem i podsypaną mąką, pieczemy...
Cukinie zawojowały działkę, więc nie pozostaje nic innego, jak smacznie je spożytkować. Było już ciacho z cukinią, wiec dlaczego nie proste i szybkie w przygotowaniu muffinki. Są puszyste i lekkie, ale zarazem przyjemnie wilgotne. Słodziutkie i pysznie nadziane czekoladą. Pycha!
Smaczne, wilgotne ciasto z owocami. Bardzo proste - do jego wykonania nie potrzebujemy miksera. Jest dość gęste i ciężkie, ale podczas pieczenia bardzo ładnie rośnie i robi się puszyste.
Żadne inne określenie nie pasuje do tego ciasta, jak „dekadenckie” właśnie. Bo jest idealnie czekoladowe, rozpływające się w ustach, intensywne w smaku.
To ciasto piekłam w lipcu na jakaś ogródkową imprezę, jest to jeden z lepszych kruchych wypieków, pod warunkiem, że lubicie budyń. Tutaj sprawdzą się śliwki, brzoskwinie, rabarbar.
Kilka dni temu mama wróciła od sąsiadki z cukinią. I przepisem na cukiniowe ciasto w pakiecie. Z bliżej nieznanych przyczyn pakiet ten wylądował u mnie na blacie. Cóż było robić... No cukiniowca, rzecz jasna. No to zrobiłam. I teraz nie wiem: czy to ja jestem tak wybitnie uzdolniona, czy też może ciasto z cukinią jest po prostu tak niewypowiedzianie pyszne.