Ciasto kruche z budyniem i owocami

Ciasto kruche z budyniem i owocami
Moje foldery ze zdjęciami pękają w szwach, robiąc comiesięczne porządki często znajduję zdjęcie, o którym przez nieuwagę zapomniałam.Tym razem znajduję zdjęcie z przepisu na ciasto kruche z budyniem i owocami. To ciasto piekłam w lipcu na jakaś ogródkową imprezę, jest to jeden z lepszych kruchych wypieków, pod warunkiem, że lubicie budyń. Tutaj sprawdzą się śliwki, brzoskwinie, rabarbar. Jeżeli daję bardzo soczyste owoce jagodowe np. truskawki, borówki dolną część ciasta podpiekam ok. 15 min, następnie posypuję bułką tartą i dopiero wtedy daję owoce. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Ciasto kruche z budyniem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 460 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 450 g twardszych brzoskwiń obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1 l. mleka
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  1. Przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia daję do miseczki, dodaJę masło pokrojone na kawałki, śmietanę, jajko i żółtka. Całość szybko wyrabiam na gładką masę. Ciasto dzielę na dwie części, jedną mniejszą owijam folią spożywczą i daję do zamrażarki.
  2. Na mleku gotuję budyń wg. przepisu na opakowaniu. Gotowy odstawiam. Na garnku rozciągam folię spożywczą.
  3. Blaszkę o wym. 24 x 34 cm. wykładam papierem do pieczenia. Dno foremki wylepiam większą połową ciasta, ciasto nakłuwam widelcem. Na ciasto daję kawałki brzoskwiń, wykładam budyń, na budyń ścieram drugą połowę ciasta. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Gotowe studzę i kroję na porcje. Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasto kruche z budyniem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów