Zawijane drożdżówki z cynamonem
Cześć,
Kolejny przepis z serii „pieczenie nocą” i „na śniadanie w pracy”. Nieco zmodyfikowałam przepis na słone zawijasy i tak powstały zawijane drożdżówki z cynamonem.
Składniki (na 10 drożdżówek):
- Składniki na ciasto:
- 115 ml letniego mleka (użyłam 2%-wego),
- 1 łyżka cukru kryształu,
- 20 gram świeżych drożdży,
- szczypta soli,
- 235 gram mąki pszennej,
- 15 gram miękkiego masła,
- 1 jajko.
- Składniki na nadzienie:
- 3 płaskie łyżki cukru kryształu,
- 1 mała torebka cynamonu (około 40 gram),
- 75 gram miękkiego masła.
Making-of:
- Letnie mleko mieszamy z cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy aż do ich rozpuszczenia a następnie rozczyn zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy jajko, masło i rozczyn drożdży i zagniatamy masę na gładkie ciasto. Następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
- Przygotowujemy nadzienie: w misce mieszamy roztopione masło, cynamon oraz cukier aż do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na dwa prostokąty (tej samej wielkości). Oba smarujemy nadzieniem. Następnie jeden prostokąt ciasta nakładamy na drugi zawijamy razem tworząc roladę.
- Roladę dzielimy na 10 „plastrów”. Kładziemy je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni (aż do zarumienienia).
Smacznego! :)