Ciasto dietetyczne z marchewką

Ciasto dietetyczne z marchewką
To ciasto dla tych, którzy lubią marchewkę, są na diecie i czasami mają ochotę na coś słodkiego do kawy. Ciasto słodziłam ksylitolem, który u nas niestety jest dość drogi, można zastąpić go dwoma łyżkami miodu. To ciasto bardzo zyskuje na smaku, po dodaniu posiekanych orzechów, czy migdałów, ale wiadomo…kalorie. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Ciasto dietetyczne z marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 400 g startej marchewki
  • 130 g mąki pszennej razowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl ksylitolu lub 2 łyżki miodu
  • 2 małe filiżanki płatków migdałowych ( opcjonalnie )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchewkę ścieram na drobnej tarce i wyciskam z niej nadmiar soku. Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję ksylitol i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Dodaję marchew, olej, połowę płatków migdałowych i resztę składników, całość mieszam delikatnie łyżką. Masę przekładam do tortownicy o śr. 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto studzę na kratce. Ciasto można posmarować łyżką rzadkiego miodu i posypać prażonymi płatkami migdałów. Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasto dietetyczne z marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto dietetyczne z marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów