Czekoladowe muffiny z cukinią

Czekoladowe muffiny z cukinią
Zdjęcie - Czekoladowe muffiny z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Cukinie zawojowały działkę, więc nie pozostaje nic innego, jak smacznie je spożytkować. Było już ciacho z cukinią, wiec dlaczego nie proste i szybkie w przygotowaniu muffinki. Są puszyste i lekkie, ale zarazem przyjemnie wilgotne. Słodziutkie i pysznie nadziane czekoladą. Pycha!


Składniki na 8 muffinek
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki słodkiego kakao
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody)
  • pełna garść kropelek czekoladowych


Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Cukinię przepłukać, jeśli jest młoda nie trzeba obierać ze skórki, i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Porządnie odcisnąć z nadmiaru wody.
W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki (mokre jedynie utrzeć trzepaczką, nie miksować). Do suchych wlać mokre i energicznie wymieszać łopatką. Na koniec wsypać czekoladę i raz jeszcze wymieszać całość.
Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek i piec muffiny przez około 30 minut. Po upływie 25 minut można już sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone.


Zdjęcie - Czekoladowe muffiny z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów