Czekoladowe muffiny z cukinią
Cukinie zawojowały działkę, więc nie pozostaje nic innego, jak smacznie je spożytkować. Było już ciacho z cukinią, wiec dlaczego nie proste i szybkie w przygotowaniu muffinki. Są puszyste i lekkie, ale zarazem przyjemnie wilgotne. Słodziutkie i pysznie nadziane czekoladą. Pycha!
Składniki na 8 muffinek
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki słodkiego kakao
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody)
- pełna garść kropelek czekoladowych
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Cukinię przepłukać, jeśli jest młoda nie trzeba obierać ze skórki, i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Porządnie odcisnąć z nadmiaru wody.
W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki (mokre jedynie utrzeć trzepaczką, nie miksować). Do suchych wlać mokre i energicznie wymieszać łopatką. Na koniec wsypać czekoladę i raz jeszcze wymieszać całość.
Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek i piec muffiny przez około 30 minut. Po upływie 25 minut można już sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone.