Dekadenckie ciasto czekoladowe ze śliwkami w porto
Żadne inne określenie nie pasuje do tego ciasta, jak „dekadenckie” właśnie. Bo jest idealnie czekoladowe, rozpływające się w ustach, intensywne w smaku.
Jako dodatek wybrałam cudownie dojrzałe śliwki, które namaczałam w mieszance porto i mielonych goździków.
Goździki to jednak z moich ulubionych przypraw. Nadaje deserom zupełnie inny, ciekawszy moim zdaniem, aromat, tak inny od poczciwego cynamonu.
Dekadenckie ciasto czekoladowe ze śliwkami w porto Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- kakao ciemne - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki
- masło - 80 g, miękkie
- cukier - 1 szklanka
- sól - duża szczypta
- jajko - 1 szt
- zsiadłe mleko - 1 szklanka (lub kwaśna śmietana)
- śliwki - 6-8 szt
- porto - 3 łyżki
- goździki - 1/4 łyżeczki, mielone
Śliwki oczyść z pestek, pokrój na połówki, a następnie na 3 części. Zalej porto przyprawionymi goździkami, odstaw na 30 minut.
Cukier zmiksuj z masłem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, kakao i solą. W drugiej misce połącz jajko z zsiadłym mlekiem. Do maślanej masy dodawaj na zmianę, partiami składniki suche, mokre, suche, mokre, suche.
Ciasto przelej do tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 oC. Przed podaniem ostudź.