Ciasto z karmelizowanymi bananami

Ciasto z karmelizowanymi bananami

Pyszne, wilgotne ciasto bananowe o pięknym, złocistym kolorze i karmelowym aromacie. Niby zwykły bananowy chlebek, ale jednak niezwykły. Dzięki dodatkowi karmelu nabiera specyficznego smaku. Polecam !

przepis - White plate. Słodkie - Eliza Mórawska (czyli Liska)

 

Zdjęcie - Ciasto z karmelizowanymi bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 3 banany (ok. 460 g), obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Cukier i masło umieścić na dużej patelni z nieprzywierającym dnem i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zwiększyć ogień i mieszać do momentu, aż zrobi się złocistobrązowy karmel. Należy pilnować, żeby masa się nie przypaliła, bo będzie gorzka.

Patelnię z gotowym karmelem zdjąć z ognia, wrzucić plasterki bananów i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Gdy masa ostygnie, rozgnieść banany drewnianą łopatką lub widelcem.

W misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać powoli bananowo-karmelową masę, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cukrem waniliowym, dodać do bananów, dokładnie wymieszać, nie miksować.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 27 x13 cm ( u mnie tortownica o średnicy 24 cm)*, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.45-50 minut. Upieczone ciasto ostudzić w formie przez 15 minut, a potem przełożyć na kratkę ( u mnie stygło w formie ).

 

* moje keksówki są albo większe, albo mniejsze, niż ta podana w przepisie, więc do pieczenia użyłam tortownicy

 

Zdjęcie - Ciasto z karmelizowanymi bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów