Ciasto czekoladowe na twarogu
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to na pewno to ciasto czekoladowe na twarogu będzie Wam smakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie i amatorzy słodkości muszą pamiętać o tym przy wyborze dodatków i ewentualnie użyciu polewy. Ja do tego czekoladowego ciasta na twarogu wybrałam dodatek orzechów laskowych zamiast kawałków czekolady i jestem z tego wyboru zadowolona. Przepis znalazłam u Kasi. Zapraszam :-)
Ciasto czekoladowe na twarogu
Składniki:
- 150 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru demerara (lub 3/4 jeśli lubimy słodsze smaki)
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych + kropelki do posypania wierzchu / można zastąpić pokrojoną czekoladą (u mnie orzechy laskowe)
1. Zmiksować twaróg, jajka, mleko i olej rzepakowy na jednolitą masę.
2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać cukier i wymieszać.
3. Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kropelki czekoladowe i/lub orzechy i wymieszać.
4. Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 45-50 minut -do suchego patyczka. Po około 30 minutach od wyjęcia ciasta z piekarnika wyjąć je z foremki i studzić na kratce.
Smacznego :-)