Ciasto czekoladowe na twarogu

Ciasto czekoladowe na twarogu

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe na twarogu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to na pewno to ciasto czekoladowe na twarogu będzie Wam smakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie i amatorzy słodkości muszą pamiętać o tym przy wyborze dodatków i ewentualnie użyciu polewy. Ja do tego czekoladowego ciasta na twarogu wybrałam dodatek orzechów laskowych zamiast kawałków czekolady i jestem z tego wyboru zadowolona. Przepis znalazłam u Kasi. Zapraszam :-)

Ciasto czekoladowe na twarogu

Składniki:

  • 150 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru demerara (lub 3/4 jeśli lubimy słodsze smaki)
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych + kropelki do posypania wierzchu / można zastąpić pokrojoną czekoladą (u mnie orzechy laskowe)

 

1. Zmiksować twaróg, jajka, mleko i olej rzepakowy na jednolitą masę.

2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać cukier i wymieszać.

3. Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kropelki czekoladowe i/lub orzechy i wymieszać.

4. Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 45-50 minut -do suchego patyczka. Po około 30 minutach od wyjęcia ciasta z piekarnika wyjąć je z foremki i studzić na kratce.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe na twarogu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe na twarogu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe na twarogu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów