Biszkopt z truskawkami inaczej
Postanowiłam troszkę urozmaicić niby zwykły biszkopt z truskawkami i nadać mu bardziej odświętny charakter. Wygląda i smakuje fantastycznie:)! Największy problem jaki miałam to to, że po ułożeniu wszystkich warstw w tortownicy już nie miałam miejsca na ułożenie na wierzchu truskawek i zalaniu ich galaretką. Musiałam ułożyć pokrojone truskawki tak, żeby blokowały tężejącą galaretkę ale jakoś się udało ! Zapraszam na trochę inny biszkopt z truskawkami….
Biszkopt z truskawkami – składniki:Biszkopt:
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do wysypania tortownicy
Warstwa truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Warstwa śmietankowa:
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 paczka ciastek Oreo
Do dekoracji:
- 300 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Do nasączenia:
- 0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol
1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem tak długo, żeby nie było czuć cukru. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec po trochu dodawać mąki (przesiane i wymieszane z proszkiem). Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę truskawkową należy wyłożyć warstwę śmietankową)
2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać galaretkę rozpuszczoną w około 100 ml gorącej wody. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jak masa zacznie tężeć wylać na nasączoną pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Wyjąć z lodówki i nasączyć drugi blat.
3. Warstwa śmietankowa: Ciasteczka Oreo oczyścić z kremu i pokruszyć używając wałka lub robota kuchennego. Śmietanę ubić na sztywno (można dodać śmietan-fix) i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Wyłożyć na ciasto. Przykryć ostatnim blatem i go nasączyć.
4. Na wierzch ułożyć umyte i pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką.
Smacznego
Drukuj / PDF